Smakosze.pl Przepisy Niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków
canva/basiakstudio z Pixabay

Niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli w swoich zapasach macie jeszcze sporo pierniczków, na które nie macie już ochoty, możecie łatwo rozwiązać ten problem. Po prostu przeróbcie je na zupełnie inny, apetyczny łakoć. Przygotujcie niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Połączcie je z kilkoma składnikami, a smak tego niezwykłego ciasta pozytywnie was zaskoczy.

Pierniczki niby się nie starzeją. Można je przechowywać długo i jeść nawet twarde. Jednak co by nie mówić ich czas właśnie minął. Teraz już pewnie mało kto będzie miał ochotę na te bożonarodzeniowe ciasteczka. Zamiast więc przechowywać je w nieskończoność w szklanym słoju, zróbcie z nich pyszny użytek.

Niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków

Składniki:

  • 1,5 szklanki pierniczków bez nadzienia

  • 1,5 szklanki rozdrobnionych owoców

  • 3 jajka

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki oleju

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka kakao

  • 15 dag mieszanych bakalii

  • masło do formy

Przygotowanie noworocznego ciasta

Pierniczki połam na kawałki, a potem rozdrobnij blenderem. 2 łyżki masy odłóż do wysypania formy do pieczenia.

Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój na kawałki, zblenduj na prawie jednolitą masę.

Jajka zmiksuj, dalej ubijaj, dodając cukier. Na końcu połącz je z olejem. Masę wymieszaj z owocami, pokruszonymi piernikami, mąką, sodą i kakao. Dodaj bakalie, wymieszaj.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wysyp rozdrobnionymi pierniczkami. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.

Ciasto piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na wykorzystanie świątecznych resztek potraw. Sprawdź, jak przygotować ciastka bajaderki , a także jak wykorzystać inne poświąteczne resztki .

owoce
owoce

Źródło zdjęcia: canva/NadyaPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy