Często piekę takie ciasto. Rodzina uwielbia je głównie dzięki jednemu składnikowi
Jeśli tak jak ja lubisz ciasta, to mam coś dla Ciebie. Ten przepis sprawi, że zrobisz doskonały deser, który pysznie smakuje i wygląda obłędnie. Moja rodzina zajada się nim, bo ciasto zawiera składnik, który uwielbia wielu z nas.
Ciasto z bananów i kakao czaruje smakiem
Zawsze lubię w domu mieć coś słodkiego. Słodycze ze sklepu nie zawsze są właściwym wyborem. Jednak mimo to nie rezygnuję ze słodkich smakołyków. Piekę ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki prostemu przepisowi, który daje znakomity efekt.
Ciasto robię z dojrzałych bananów, które tak lubi moja rodzina. Do tego kakao, cukier waniliowy i raz-dwa pyszny deser jest gotowy. Z łatwością zrobisz go w domu. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Przepisy rodzinne. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Te roladki są hitem każdych imienin. Przepis dostałem od wujka kucharzaJak zrobić ciasto z bananów i kakao?
Składniki:
- 3 nieduże dojrzałe banany
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie ciasta zacznij od rozgniecenia dojrzałych bananów, przełóż je do miski i zblenduj. Do drugiej miseczki wsyp kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do zblendowanych bananów wbij jajka i zblenduj. Teraz dosyp kakao z miseczki.
Dalej dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij i ostudź. Teraz przygotuj polewę z gorzkiej czekolady, mleka i masła. Rozpuść składniki, a następnie gotową polewą polej ciasto.
Pyszne ciasto najlepsze na zimowy deser
Ciasto smakuje wyśmienicie. Dojrzałe banany doskonale pasują do gorzkiej czekolady. Taki deser rozpływa się w ustach i trudno się jemu oprzeć. U mnie w domu to ciasto jest kulinarnym hitem. Rodzina je uwielbia, a ja często je piekę.
Polecam każdemu ten prosty przepis dzięki, któremu można zrobić apetyczne ciasto. Na zimowe wieczory będzie jak znalazł. Taki deser zniknie w mgnieniu oka z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć faworki z przepisu, który pochodzi z 1931 roku. Podawaliśmy też przepis na pączki, które każdego zachwycą smakiem.
Źródło: YouTube/@familienrezepte5523
Zdjęcia: screen YouTube/@familienrezepte5523