Smakosze.pl Przepisy Obłędna fasolka po bretońsku bez namaczania. Szybki, tani i prosty obiad
canva/Dar1930

Obłędna fasolka po bretońsku bez namaczania. Szybki, tani i prosty obiad

11 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was szybki, tani i prosty pomysł na obiad. Jest nim fasolka po bretońsku bez namaczania. Wychodzi obłędna, trzeba tylko pamiętać o jednym triku. Jakim? Najpierw należy ją zagotować, a potem odstawić na 15 minut. Warzywo błyskawicznie zmięknie. Poznajcie szczegóły przyrządzenia tej pysznej fasolki.

Fasolka po bretońsku jest prostym i smacznym daniem, którego podstawą jest warzywo strączkowe. Z tej racji potrawa ta jest o wiele zdrowsza i tańsza niż mięsny obiad. Co prawda zawiera trochę boczku i kiełbasy, ale raczej w charakterze dodatków, które dodają jej smaku i aromatu.

Przygotowanie fasolki po bretońsku, czy innego dania z fasoli zwykle zaczyna się od namoczenia suchych ziaren. Proces ten powinien trwać najlepiej kilka godzin, bo tyle czasu potrzebują nasiona fasoli, by odpowiednio zmięknąć w zimnej wodzie. My jednak zastosujemy prosty trik, dzięki któremu znacznie przyspieszymy przyrządzenie tej potrawy.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku bez namaczania?

Składniki:

  • 40 dag suchej fasoli, np. Piękny Jaś

  • ok. 15 dag cienkiej kiełbas

  • ok. 20 dag wędzonego boczku

  • 1 łyżka oleju

  • 2 listki laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek

  • mały koncentrat pomidorowy

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie fasolki

Fasolkę opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj. Przykryj ją i odstaw na 15 minut. Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę. Wędliny zrumień na oleju. Dodaj do fasoli.

Z fasoli odlej wodę, zalej ją świeżym wrzątkiem, zagotuj. Dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Fasolę gotuj, aż będzie miękka. Dodaj do niej koncentrat pomidorowy, majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Całość gotuj jeszcze kilka minut, by składniki dobrze się przegryzły. Fasolkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

Jeśli sos jest dość rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki przesmażonej na maśle lub oleju. Rozprowadź całość częścią płynu z fasolki, wlej do garnka i gotuj jeszcze kilka minut.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na racuchy z białej fasoli , a także na fasolową pastę .

fasola
fasola

Źródło zdjęcia: canva/Zerbor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy