Lekkie, niezwykle pyszne racuchy z białej fasoli bez grama mąki
Racuchy lubi wielu smakoszy. Tradycyjnie przyrządza się je z wykorzystaniem drożdży i jabłek, lecz tym razem nieco zmienimy podejście i użyjemy banana. Dzięki temu składniki dobrze się połączą i dodatek mąki nie będzie konieczny. Ten sposób spodoba się każdemu — nie tylko osobom unikającym glutenu. Koniecznie wypróbujcie.
Po racuchy chętnie sięgniemy o poranku. Słodkie i sycące placuszki skuszą niejednego smakosza. Po pysznej recepturze na ten specjał z wykorzystaniem maślanki czy mąki gryczanej czas pójść krok dalej i zrezygnować zarówno z krowiego nabiału, jak i mąki.
Nowy sposób przyrządzania racuchów pozwoli wam przygotować zdrowe, smaczne i dobrze zbilansowane śniadanie. Fasola jest źródłem roślinnego białka, kakao zawiera znaczne ilości magnezu, a cukier praktycznie w całości pochodzi z użytych warzyw i owoców. Smak idzie zatem w parze z doskonałym składem.
Przepis na doskonałe racuchy z fasolą bez mąki
Składniki:
250 g ugotowanej białej fasoli
1 duży dojrzały banan
2 średnie jaja
1 łyżka ciemnego kakao
płaska łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
szczypta soli
oleju rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowaną fasolę blendujemy, aż powstanie gładka masa. Banana rozgniatamy widelcem i łączymy go z fasolą. Dodajemy cukier, kakao i szczyptę soli. Wbijamy jaja. Wszystkie składniki starannie łączymy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy placki i smażymy je po kilka minut z każdej strony. Przed podaniem osuszamy racuchy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je z konfiturą lub oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: jeśli wasz banan jest naprawdę dojrzały i słodki, dodatek cukru może nie być konieczny. Możecie też po prostu zastąpić go dowolnym innym słodzikiem, by danie było jeszcze lżejsze.
Źródło zdjęcia: canva/Jonmalibo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: warzywneinspiracje