Smakosze.pl Przepisy Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler
canva/peredniankina; Eastnews/TRICOLORS

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

28 października 2021

Gołąbki są potrawą, którą często wybieramy na obiad. Tradycyjnie w kapuście znajdziemy mięsny farsz z dodatkiem ryżu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by gołąbki przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Magda Gessler proponuje, by wypełnić je ziemniakami i przygotować wyrazisty sos z sokiem z kapusty kiszonej. Spróbujcie koniecznie.

Do ziemniaków dodamy pyszną, podsmażoną cebulkę , a zawinięte w kapustę warzywa zalejemy sosem przygotowanym ze śmietany, bulionu i soku z kiszonej kapusty. Ta niezwykła kompozycja skradnie serca wielu smakoszy.

Przepis na pyszne gołąbki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 2 spore cebule

  • 1 jajo

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • pół szklanki śmietany 12%

  • pół szklanki soku z kiszonej kapusty

  • pół szklanki bulionu warzywnego

  • majeranek, sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Z kapusty wykrawamy głąb. Główkę zanurzamy w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdejmujemy wierzchnie liście i ponownie wkładamy do garnka. W ten sposób zdejmujemy kolejne liście .

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je na sicie lub gazie. Cebulę obieramy i siekamy, szklimy na dobrze rozgrzanym oleju .

Starte ziemniaki łączymy w misce z przestudzoną cebulą oraz jajkiem. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Ziemniaczany farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy je.

Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku , podlewamy je bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusimy w sosie przez około 30 minut , a następnie dodajemy sok z kapusty kiszonej i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kwadrans. Smacznego.

Sprawdźcie inne pyszne pomysły kulinarne Magdy Gessler. Szczególnie polecamy recepturę na domowy majonez oraz niezawodny przepis na delikatną i smaczną pizzę w stylu włoskim .

Gołąbki na talerzu
Gołąbki na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy