Obłędne pulpety w sosie pomidorowym. Tani obiad za grosze
Poznajcie przepis na obłędne pulpety w sosie pomidorowym. Są one propozycją na tani obiad za grosze. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Pulpety będą doskonale smakować podane z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Zapewniamy, że każdy poprosi o dokładkę.
Z mięsa mielonego można przygotować wiele różnorodnych potraw. Najpopularniejszą z nich z pewnością są kotlety, ale o wiele zdrowsze będą dania duszone i gotowane. Reprezentują je między innymi pulpety duszone w sosie. Są nie tylko lekkostrawne, ale też bardzo smaczne.
Obłędne pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
-
50 dag mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
-
1 cebula
-
olej
-
1 ząbek czosnku
-
1 jajko
-
oregano
-
słodka mielona papryka
-
2-3 łyżki tartej bułki
-
1 szklanka bulionu
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
-
bazylia
Przygotowanie pulpetów
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj do niej posiekany ząbek czosnku. Całość wystudź.
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niej podsmażoną cebulę, jajko i tartą bułkę. Masę dokładnie wyrób, dopraw do smaku papryką, oregano, solą i pieprzem.
Z mięsnej masy formuj w dłoniach małe pulpeciki. Obsmaż je na patelni z olejem. Dodaj gorący bulion, gotuj pod przykryciem 10 minut.
Do duszących się pulpetów dodaj przecier pomidorowy, bazylię, trochę soli i pieprzu. Duś całość pod przykryciem, aż pulpety będą miękkie.
Na naszej stronie znajdziesz również przepis na pulpety w sosie koperkowym , a także na pulpety z mięsa po rosole .
Źródło zdjęcia: canva/ajafoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
-
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
-
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: slodkieokruszki