Smakosze.pl Przepisy Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach. Nikt mu się nie oprze
canva/zoranm

Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach. Nikt mu się nie oprze

16 maja 2022

Po sernik chętnie sięga wielu smakoszy. Ciasto zachwyci smakiem i delikatnością, jeśli do masy serowej dodamy pianę z białek. Prosta sztuczka sprawi, że deser będzie puszysty jak nigdy wcześniej. Nie kupicie takiego w żadnej cukierni — koniecznie spróbujcie.

Sernik można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już jak go zrobić zarówno w wersji ekspresowej — z zaledwie 3 składników — jak i z doskonałym ciastem czekoladowym . Tym razem przedstawiamy sprawdzoną recepturę na rarytas na delikatnym spodzie z gotowych ciasteczek. Będzie pysznie.

Przepis na lekki sernik na herbatnikach

Składniki na spód:

  • 75 g masła

  • 1 opakowanie herbatników

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu wysokiej jakości

  • 5 jaj

  • 140 g cukru pudru

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g miękkiego masła

Przygotowanie spodu:

Masło topimy w rondelku. W międzyczasie kruszymy herbatniki. Ciastka łączymy z tłuszczem, a powstałą masę wylepiany dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23 cm x 23 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm.

Przygotowanie masy serowej:

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie wlewamy do niego oddzielone od białek żółtka. Wsypujemy mąkę i miksujemy.

Gdy składniki się połączą, stopniowo — nie przerywając mieszania — dodajemy twaróg. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie łączymy je z masą serową. Całość przenosimy na spód.

Pieczenie sernika:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wstawiamy do niego sernik na 50-60 minut.

Gdy wierzch się ładnie zezłoci, wyłączamy grzanie. Delikatnie uchylamy drzwiczki urządzenia. Studzimy ciasto , a następnie przenosimy je do lodówki — najlepiej na 12 godzin.

Puszysty sernik skusi niejednego smakosza
Puszysty sernik skusi niejednego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/Terence Miles Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy