Smakosze.pl
sernik

canva/Ika Rahma

Idealnie wyrośnięty sernik z 3 składników. Wychodzi bosko za każdym razem

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Masz ochotę na słodkie co nieco? Możesz upiec prosty sernik z 3 składników. Jest idealnie wyrośnięty i wychodzi bosko za każdym razem. Przygotujesz go szybko i bez wysiłku, a efekt zachwyci każde podniebienie. Ten sernik jest wilgotny, kremowy i bardzo smaczny.

Jaki powinien być idealny sernik? Z pewnością kremowy i wyrośnięty. Wiadomo, że zawsze trochę opadnie, ale to jest już wpisane w naturę tego ciasta. Choć sernik jest pożywny, zwykle nie ma przy nim dużo pracy. A przy naszym szczególnie. Robimy go bowiem tylko z trzech składników. Koniecznie przetestujcie ten japoński hit.

smażenie pieczarek

Jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda?

CZYTAJ DALEJ

Idealnie wyrośnięty sernik z 3 składników. Wychodzi bosko za każdym razem

Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):

  • 200 g czekolady białej

  • 5 jajek

  • 200 g kremowego serka

Przygotowanie sernika z 3 składników

Czekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce (najlepiej metalowej) i zawieś ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj, do rozpuszczenia, przestudź.

Czekoladę wymieszaj z kremowym serkiem i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spuść ją na blat z kilku centymetrów, by sernik równomiernie się rozlał.

Formę postaw na blasze do pieczenia. Na blachę wylej szklankę wody. Sernik piecz 15 minut w 170 st. C, a potem 20 minut w 160 st. C. Potem pozostaw sernik w gorącym piekarniku na 20 minut.

Dobrze wystudzony sernik możesz posypać cukrem pudrem, obłożyć owocami lub polać sosem owocowym lub czekoladowym.


Jeśli szukasz innych receptur na sernik, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na sernik marmurkowy, a także na kokosowy sernik bez cukru Ewy Wachowicz.

biała czekolada

biała czekolada

Źródło zdjęcia: canva/Monkey Business Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ladyofthehouse

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane

Czytaj więcej >

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >