Smakosze.pl Przepisy Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie
canva/Piotr_roae; Screen z filmu na kanale YouTubeKuchniaLidla.pl

Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie

31 maja 2023

Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.

Przepis na ogórki małosolne z gorczycą

Pierwsze polskie ogórki gruntowe stanowią doskonały materiał na małosolne. Wiosenny przysmak w wykonaniu Okrasy zaskakuje przyjemną nutą gorczycy. Będzie idealnym dodatkiem do posiłków.

Składniki na 1 kg ogórków gruntowych:

  • 1 baldach kopru
  • 2-3 korzenie chrzanu
  • 3-4 liście porzeczki, dębu lub wiśni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 litra wody
  • 35 g soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
Sprawia, że rosół w sekundę robi się klarowny i nabiera smaku. Dziś nikt jej nie dodaje

Jak zrobić pyszne ogórki małosolne? Okrasa dodaje gorczycę

Ogórki przenosimy do miski i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na czas przygotowania zalewy. 2,5 litra wody podgrzewamy z dodatkiem soli, aż przyprawa się rozpuści. Lekko studzimy , a następnie wsypujemy gorczycę.

Liście oraz koper myjemy i układamy je na dnie kamionkowego naczynia. Układamy też oczyszczony i pokrojony w słupki surowy korzeń chrzanu oraz przecięty czosnek bez łupiny.

Na koniec przenosimy wyjęte z wody ogórki. Powinny stanowić maksymalnie 4/5 objętości naczynia. Zalewamy przestudzoną solanką z gorczycą i odstawiamy na 48 godzin.

Jak podać ogórki małosolne?

Warzywo wyjęte z zalewy jest świetnym wykończeniem kanapek. Warto je też schrupać jako zdrową przekąskę czy zaserwować zamiast surówki do obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ogórkami. Spróbujcie koniecznie znakomitej zupy jak u babci . Być może skusi was też kremowa mizeria z dodatkiem cukru pudru.

Ogórki małosolne jako przekąska.png
canva/AnjelaGr

Źródło: newsy.gotujmy

W tych godzinach Biedronkę będą zalewać tłumy. Właśnie wprowadzili rabato-godziny
Niektórzy patrzą na niego z pogardą, a mistrzowie kuchni smażą na nim schabowe. Dlaczego?
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy