Smakosze.pl Przepisy Ostatnio poznałam przepis na pyszną surówkę biskupią. Moja rodzina nie chce już jeść do obiadu niczego innego
Screen z filmu na kanale YouTube MniamMniamPL

Ostatnio poznałam przepis na pyszną surówkę biskupią. Moja rodzina nie chce już jeść do obiadu niczego innego

9 października 2023

Surówka biskupia zachwyca smakiem i kolorami, a jej zrobienie jest niemalże ekspresowe. Warto spróbować tej jesieni, bo dostarcza wielu witamin. Moja rodzina pokochała ją od pierwszego spróbowania. Teraz wciąż się o nią upomina.

Pyszna surówka biskupia wzbogaci niejeden obiad

Proste połączenie marchewki, czerwonej kapusty i jabłka z wybornym sosem wzbogaconym o chrzan skusi chyba każdego. W moim domu ta surówka tak się spodobała, że teraz nie robię żadnej innej. Na szczęście wymaga wiele wysiłku.

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 kwaśne jabłko
  • pół cytryny
  • 3-4 cm korzenia chrzanu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu
  • 10 g łagodnej musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki wedle uznania

Wielu składników nie potrzeba, by pyszny dodatek do obiadu zagościł na naszym stole. Dokładną instrukcję jego wykonania znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto spróbować.

Szatkowanie kapusty na surówkę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube MniamMniamPL
Kiedy brak mi pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, nic nie zostaje na potem

Jak zrobić surówkę biskupią? Pasuje do każdego obiadu

Kapustę starannie szatkuję i przenoszę do dużej miski. Posypuję niewielką ilością soli i delikatnie ugniatam. Odstawiam, by nieco zmiękła. Do osobnej miski wlewam sok wyciśnięty z cytryny.

Wprost do niego ścieram jabłko oraz chrzan, szybko mieszam. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu składników. Wcześniej należy oczywiście usunąć z nich skórkę. Na tarce ścieram też obraną marchewkę i dodaję ją do jabłka z chrzanem.

Całość przenoszę do miski z kapustą, z której odlewam wcześniej zebraną wodę. Jogurt mieszam z majonezem i musztardą. Sos dodaję do surówki. Na koniec doprawiam solą i pieprzem oraz wsypuję natkę pietruszki.

Do czego pasuje surówka biskupia?

Kompozycja na bazie czerwonej kapusty będzie idealna do mięsnych klasyków takich jak schabowy czy mielone z piekarnika . Świetnie wzbogaci też roślinne odpowiedniki tych dań przygotowane ze strączków.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki. Wypróbujcie dobrze znane wielu smakoszom połączenie pora, marchewki i jabłka . Być może spodoba wam się też pyszna marchewka z imbirem .

Sos do surówki biskupiej.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube MniamMniamPL
Na patelnię wrzucam boczek i dodaję przyprawy. Mój mąż mógłby go jeść codziennie, to tani obiad na każdą okazję
Ten sernik z wiaderka to hit w moim domu. Nie musze nawet włączać piekarnika
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy