Smakosze.pl Przepisy Ostatnio to moje ulubione kluski. Smakują lepiej od kopytek, podziękujesz za ten przepis
Fot. Canva/Piotr Krzeslak

Ostatnio to moje ulubione kluski. Smakują lepiej od kopytek, podziękujesz za ten przepis

16 marca 2024

Wszyscy znamy pierogi ruskie, ale czy słyszeliście o kluskach ruskich? Smakosze pierogów polubią je od pierwszego kęsa. Smakują lepiej od kopytek i są banalnie proste w przygotowaniu.

Kluski ruskie podaj na obiad

Czy przyrządzasz kopytka? A może lubisz też pierogi ruskie? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to mam dla ciebie idealny przepis. Dzięki niemu przygotujesz kluski ruskie. Potrzebujesz do tego twarogu i ziemniaków. Kluski wychodzą smaczne i nawet są dużo smaczniejsze od kopytek.

Skorzystaj z tego przepisu i zrób ja na obiad. Ja polubiłam je od razu, bo mają ciekawy smak i robi się je błyskawicznie. Z przygotowanie klusek ruskich poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni . Spróbuj, to łatwiejsze niż myślisz.

kluski ruskie
Fot. Canva/Piotr Krzeslak
Siekam kapustę i łączę z tymi dodatkami. W chwilę mam obiad na cały weekend
Ta kasza to źródło witamin i minerałów. Kiedyś jadana w każdym domu

Jak zrobić kluski ruskie?

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg twarogu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie klusek zacznij od obrania ziemniaków i ugotowania ich. Zostaw je do ostudzenia. Twaróg przeciśnij przez praskę i zmieszaj z mąką. Wbij do nich jajko, dodaj sól i wymieszaj. Zagnieć na jednolite ciasto i podziel na kilka części.

Potem ciasto zroluj, rozpłaszcz i pokrój na kluski. Wrzucaj do wrzącej wody, gdy wypłyną, gotuj kluski jeszcze 3 minuty. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową. Możesz podawać okraszone cebulką i boczkiem, ale są też inne sposoby.

Kluski ruskie warte spróbowania

Kluski ruskie nie wymagają wielu dodatków. Możesz jeść je z okrasą, ale możesz je podać do obiadu. Z mięsem i zawiesistym sosem będą smakować całej rodzinie . Do tego ulubiona surówka i raz-dwa masz gotowy pyszny obiad.

Zaletą klusek ruskich jest prostota przygotowania. W niedługim czasie zrobisz smaczne i pożywne danie. Każdy smakosz chętnie po nie sięgnie. Pisaliśmy o przepisie na kurczaka, którym zajadał się Napoleon. Radziliśmy, jak ugotować rosół z przepisu Ewy Wachowicz i wyjątkowego mięsa.

kluski
Fot. Canva/mapik27
Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na szynkę. Zrobię taką samą na świąteczny obiad
Zawijam mięso w boczek i zapiekam. To najlepsze roladki na niedzielny obiad
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy