Ostatnio to moje ulubione kluski. Smakują lepiej od kopytek, podziękujesz za ten przepis
Wszyscy znamy pierogi ruskie, ale czy słyszeliście o kluskach ruskich? Smakosze pierogów polubią je od pierwszego kęsa. Smakują lepiej od kopytek i są banalnie proste w przygotowaniu.
Kluski ruskie podaj na obiad
Czy przyrządzasz kopytka? A może lubisz też pierogi ruskie? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to mam dla ciebie idealny przepis. Dzięki niemu przygotujesz kluski ruskie. Potrzebujesz do tego twarogu i ziemniaków. Kluski wychodzą smaczne i nawet są dużo smaczniejsze od kopytek.
Skorzystaj z tego przepisu i zrób ja na obiad. Ja polubiłam je od razu, bo mają ciekawy smak i robi się je błyskawicznie. Z przygotowanie klusek ruskich poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni . Spróbuj, to łatwiejsze niż myślisz.
Jak zrobić kluski ruskie?
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- ½ kg twarogu
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie klusek zacznij od obrania ziemniaków i ugotowania ich. Zostaw je do ostudzenia. Twaróg przeciśnij przez praskę i zmieszaj z mąką. Wbij do nich jajko, dodaj sól i wymieszaj. Zagnieć na jednolite ciasto i podziel na kilka części.
Potem ciasto zroluj, rozpłaszcz i pokrój na kluski. Wrzucaj do wrzącej wody, gdy wypłyną, gotuj kluski jeszcze 3 minuty. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową. Możesz podawać okraszone cebulką i boczkiem, ale są też inne sposoby.
Kluski ruskie warte spróbowania
Kluski ruskie nie wymagają wielu dodatków. Możesz jeść je z okrasą, ale możesz je podać do obiadu. Z mięsem i zawiesistym sosem będą smakować całej rodzinie . Do tego ulubiona surówka i raz-dwa masz gotowy pyszny obiad.
Zaletą klusek ruskich jest prostota przygotowania. W niedługim czasie zrobisz smaczne i pożywne danie. Każdy smakosz chętnie po nie sięgnie. Pisaliśmy o przepisie na kurczaka, którym zajadał się Napoleon. Radziliśmy, jak ugotować rosół z przepisu Ewy Wachowicz i wyjątkowego mięsa.