Zawijam mięso w boczek i zapiekam. To najlepsze roladki na niedzielny obiad
Mięso w mięsie – tak można podsumować te obiadowe roladki. Nie brak jednak wśród nas miłośników mięsa tak zaprzysięgłych, że to połączenie niezwykle im podpasuje. Zupełnie jak mojej rodzinie. Oto przepis na niedzielną mięsną ucztę.
Faszerowane kotlety w boczku
To specyficzne danie należałoby chyba zakwalifikować jako kotlety mielone. Są one jednak faszerowane serowym nadzieniem, a w roli panierki występują… plastry boczku. Choć dużo tu mięsa i tłuszczu zwierzęcego, na obronę tego dania można przywołać, że nie jest smażone, a pieczone.
Taki sycący posiłek przygotowuje się łatwo i bardzo szybko. Można do niego użyć mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, a nawet samej wołowiny, i przyprawić w wybrany sposób. Serowy farsz rozpływa się po rozkrojeniu roladek i jest miłym zaskoczeniem dla biesiadników.
Taką babkę podam w tym roku na Wielkanoc. Nadzienie to prawdziwy hit Ta kasza to źródło witamin i minerałów. Kiedyś jadana w każdym domuRoladki z mięsa mielonego
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. W swoim przepisie na mięsną masę autorzy używają przyprawy chmeli-suneli. Ta gruzińska mieszanka przypraw może być trudna do kupienia, jednak mięso można przyprawiać na dowolne sposoby. Doskonale nadaje się do tego wędzona papryka, lubczyk lub jakiekolwiek ulubione zioła.
Składniki
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 300 g boczku gotowanego w plastrach
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- Mały pęczek natki pietruszki
- Przyprawy: po ½ łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej i suszonego czosnku, opcjonalnie także kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz, olej roślinny
Przygotowujemy nadziewane roladki
Mięso mielone wkładamy do dużej miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pół pęczka natki pietruszki. Wsypujemy przyprawy, dodajemy łyżeczkę musztardy i mieszamy. Do mięsa wybijamy jedno jajko i wyrabiamy na gładką masę, pod koniec dodając bułkę tartą.
Pozostałe jajka gotujemy na twardo. Ścieramy je na tarce o drobnych okach, podobnie jak ser żółty, a dwa składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt naturalny i pozostałą część posiekanej natki pietruszki. Dolewając ok. łyżeczki oleju roślinnego wyrabiamy jajka z serem na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy niewielkie kulki. Większe porcje mięsa formujemy w placuszki, na każdym z nich układamy kulkę nadzienia i zaklejamy mniej więcej jak pierogi. Kotleciki rolujemy, nadając im kształt walca. Każdy kotlecik zawijamy w 1-2 plastry boczku i układamy w natłuszczonej brytfannie.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 minut, by boczek ładnie się przyrumienił.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone bez mięsa i pysznego pieczonego pstrąga.