Faszerowana papryka w przepysznej i prostej odsłonie
Nie da się ukryć, że papryka sama w sobie jest bardzo smacznym warzywem. Jej faszerowana odsłona nie jest dużym zaskoczeniem dla wielbicieli kulinariów. Jednak dziś postawimy na bezmięsny farsz, który sam w sobie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Papryka w wyjątkowym wydaniu
Bez wątpienia papryka należy do grona warzyw, które cieszą się sporą popularnością. Nie bez powodu wykorzystujemy ją na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym papryka znakomicie imituje łososia .
Wielu smakoszy w domowym zaciszu przygotowuje paprykę zapiekaną z farszem. Przeważnie dominuje w nim mięso mielone. Dziś zastąpimy je kaszą i warzywami . Dodatek odpowiednich przypraw sprawi, że faszerowana papryka momentalnie zniknie z talerzy.
Papryka w tej odsłonie jest bardzo prosta w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Część składników można znaleźć we własnej kuchni. Wszystkie produkty są bardzo tanie. Najdroższa jest sama papryka . Co nam będzie potrzebne?
-
4 ładne papryki
-
200 g brązowej kaszy bulgur
-
puszka czerwonej fasoli
-
puszka groszku
-
puszka kukurydzy
-
krojone pomidory w puszce
-
5 ząbków czosnku
-
150 g pieczarek
-
15 g papryki wędzonej w proszku
-
10 g kurkumy w proszku
-
10 g startego oregano
-
10 g startej bazylii
-
pieprz
-
sól
-
oliwa
Przepis na pyszne danie, w którym papryka gra główną rolę
Na początku oczyszczamy pieczarki i kroimy je w niewielką kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy go na kilka minut . W garnku rozgrzewamy oliwę. Warto wypróbować taką z dodatkiem trufli, można ją dostać w niektórych sklepach z zagranicznymi produktami spożywczymi.
Czosnek podsmażamy na małym ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niego pieczarki. Gdy puszczą wodę zwiększamy ogień. Płyn powinien wyparować. Mieszankę wzbogacamy o pomidory z zalewą. Całość mieszamy i doprawiamy wymienionymi powyżej przyprawami .
(Jakub Kossakowski / Materiały własne)
Kaszę gotujemy przez 15 minut. W tym czasie odcedzamy groszek, fasolę i kukurydzę. Dodajemy je do pomidorów z pieczarkami . Mieszankę podgrzewamy przez kilkanaście minut. W tym czasie nasza kasza powinna już być gotowa.
Sos uzupełniamy kaszą. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Teraz przyszła pora na paprykę. Odcinamy z niej górką część z gniazdem nasiennym. Oczywiście każda papryka musi być umyta. Również w środku. Dzięki temu łatwo pozbędziemy się pestek .
Farsz umieszczamy w środku papryki. Należy go mocno ugnieść. Gdy papryka jest już pełna, wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut . Po tym czasie danie powinno być gotowe.
Papryka w tym wydaniu nie wymaga dodatków. Wszystko jest już w środku. Nie zaszkodzi jej jednak oprószyć startym serem. Dobrze sprawdzi się parmezan. Warto sięgnąć również po przepis na bezmięsny żurek .
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis autorski