Zaskakująca odsłona papryki
Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.
Papryka jako zamiennik dla uwielbianej ryby?
Papryka wchodzi w skład wielu dań. Nie może bez niej obejść się, chociażby wyborne leczo. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co Robert Makłowicz sądzi o polskich wydaniach tej kultowej potrawy. Dziś papryka zostanie przez nas wykorzystana w niekonwencjonalny sposób, który zachwyca swoim rybnym smakiem.
Papryka w tym nietypowym wydaniu może spotkać się z nieufnością części smakoszy. Warto jednak pamiętać o tym, że warzywa odgrywają niezwykle istotną rolę w codziennej diecie. Są ważniejsze nawet od rybiego mięsa. Nie bez powodu coraz więcej osób rezygnuje z takich frykasów jak łosoś. Kluczowe są przeważnie aspekty zdrowotne i etyczne.
Niektórzy unikają warzyw, ponieważ kojarzą im się z nudą w kuchni. Wcale tak nie musi być. Papryka imitująca łososia jest tego dobitnym dowodem. Warto po nią sięgnąć nawet z czystej ciekawości. Chęć na dokładkę jest niemal pewna.
Przepis na niecodzienny specjał jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które unikają kulinarnych aktywności, z łatwością sobie poradzą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
2 papryki
200 ml gorącej wody
100 g kaparów
30 ml soku z cytryny
20 ml oliwy
45 ml sosu sojowego
15 ml soku z buraka
5 g wędzonej papryki w proszku
2 liście nori
2 ząbki czosnku
2 g soli
pęczek koperku
(Pexels / Angelique)
Papryka o smaku łososia zaskoczy najbliższych
Na początku każda papryka musi zostać umyta i pozbawiona gniazda nasiennego. Warzywa kroimy na spore płaty. Umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na 20 minut. Skórka papryki powinna stać się brązowa.
Kiedy papryka jest już gotowa, odstawiamy ją do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, obieramy ją ze skórki i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu blendujemy pokruszone liście nori z dodatkiem wody, soku z cytryny, wyciśniętego czosnku, sosu sojowego, wędzonej papryki oraz odrobiny zalewy z kaparów.
Przygotowaną marynatę wylewamy na paprykę, którą umieszczamy w lodówce. Warzywa powinny się w niej namaczać przez 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz specjał z lodówki i odsączamy nadmiar zalewy przy użyciu papierowych ręczników.
Papryka o smaku łososia jest już prawie gotowa. Wystarczy posmarować ją sokiem z buraka, skropić oliwą i oprószyć posiekanym koperkiem. Najlepiej serwować to danie z kaparami. Dobrze pasują do niego również grzanki z pełnoziarnistego pieczywa. Warto również sięgnąć po przepis na bezmięsny tatar.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia Lidla