Smakosze.pl Porady Babciny trick sprawi, że ciasto na pierogi zawsze wyjdzie idealne. Korzysta z niego sama Gessler
Pixabay / pasja1000

Babciny trick sprawi, że ciasto na pierogi zawsze wyjdzie idealne. Korzysta z niego sama Gessler

15 listopada 2020
Autor tekstu: Monika Dec

Pierogi należą do zaszczytnego grona najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Nasze babcie znały pewien niezawodny trick, który sprawiał, że ciasto na nie zawsze wychodziło idealne. O jego skuteczności świadczy fakt, że korzysta z niego sama Magda Gessler oraz inni szefowie kuchni.

Dzięki niemu pierogi nie będą kleić się do stolnicy, będą się łatwo wałkować, a ciasto na nie jest miękkie, elastyczne i pyszne po ugotowaniu. Po prostu ideał! Poniżej zdradzamy, jak zrobić idealne pierogi.

Trick babć na idealne ciasto na pierogi. Korzysta z niego sama Magda Gessler.

Nasze babcie robiąc pierogi korzystały z pewnego banalnego tricku. Zawsze do ciasta na pierogi dodawały łyżkę masła. Taki zabieg ma same korzyści. Poza tym, że ciasto jest elastyczne i miękkie, to nie rozpada się podczas gotowania.

Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę należy wlać do dołka, który wydrążymy w mieszance soli, mąki i właśnie masła. Jaki jest sprawdzony przepis na ciasto na pierogi? Podajemy go poniżej.

Idealne ciasto na pierogi - przepis

Składniki:

  • pół kilograma mąki

  • 250 ml gorącej wody

  • 1 łyżka masła

  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Na początek przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do niej masło oraz sól. Zrób kopczyk, wlej wodę i wyrób ciasto na pierogi. Odstaw je na pół godziny. Najlepiej przykryj je ciepłym talerzem, ponieważ dzięki temu będzie ono miękkie.

Wałkuj ciasto, wytnij z niego kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie swój ulubiony farsz np. kapustę z grzybami lub słodkie nadzienie z sezonowych owoców np. jabłek. Pierogi wrzucamy zawsze do gorącej wody. Na każde 100 g pierogów, powinno przypadać jej pół litra. Nie zapomnij jej wcześniej posolić.

Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć ostrożnie wybrane przez siebie pierogi. Delikatnie je zamieszaj. Możesz dodać do wody łyżkę oliwy z oliwek - wtedy, nie będą się one kleiły. Pierogi należy gotować aż do ich wypłynięcia na powierzchnię - minimum 3 do 5 minut.

żródło: o2.pl/ jakgotowac.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy