Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z kurczakiem
canva/Sankasan

Placki ziemniaczane z kurczakiem

5 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z kurczakiem to pomysł na bardzo sycące danie dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące placki oblane pieczarkami i kawałkami kurczaka smakują wyśmienicie. Całe danie oprószone jest dodatkowo żółtym serem i szczypiorkiem. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z kurczakiem.

Placki ziemniaczane z kurczakiem, pieczarkami, szczypiorkiem i żółtym serem to pomysł na wyjątkowo smaczne, pożywne danie obiadowe. Chrupiące i jednocześnie delikatne placuszki polane sosem z pieczarek i kurczakiem posmakują nawet największym niejadkom.

Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków mącznych z zeszłego sezonu, najlepiej z odmian typu B lub C, jak Orlik czy Sante. Ziemniaki te zawierają stosunkowo mało wody, a dzięki wysokiej zawartości skrobi placki będą miękkie i dobrze się usmażą. tego typu ziemniaki doskonale nadają się również do klusek śląskich , kopytek i pierogów .

Placki z młodych ziemniaków wymagają specjalnego przygotowania- w tym artykule dowiesz się, jak upiec placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

Przepis na placki ziemniaczane z kurczakiem

Składniki na około 10 placków:

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • 120 g startego żółtego sera

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • przyprawa gyros

  • 2 łyżki masła

  • olej do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane z kurczakiem?

Ziemniaki obierz i zetrzyj razem z cebulą na tarce, następne odstaw, aby warzywa puściły sok. Ziemniaki z cebulą przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż do uzyskania chrupiącej skórki.

Przygotuj kurczaka z pieczarkami: mięso i pieczarki umyj i pokrój w kostkę, posiekaj szczypiorek. Mięso obtocz w gyrosie i podsmaż na maśle na patelni, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Placki ziemniaczane wyłóż na talerz, oprósz startym serem, dodaj kurczaka z pieczarkami i oprósz szczypiorkiem.

Smacznego.

Filet z kurczaka na desce

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy