Planujesz podać żurek w chlebie? Konieczna będzie ta czynność
Żurek w chlebie jest jednym z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych przysmaków. W ten jeden dzień w roku nader chętnie wymieniamy klasyczne miski i talerze na chrupiący wypiek. Aby chleb nie nasiąkł nieapetycznie zupą należy go odpowiednio przygotować. Z pomocą przyjdzie nam piana ubita z białek.
Żurek w chlebie musi spełniać określone wymagania
Odświętny żurek w chlebie powinien nie tylko pięknie się prezentować, ale też odpowiednio smakować.
Łatwo przez roztargnienie doprowadzić do tego, że wnętrze bochenka kompletnie rozmięknie pod wpływem wilgoci i temperatury.
Zamiast nerwowo łypać na potrawę, posmaruj chleb białkiem i podpiecz w piekarniku.
Powstała dzięki temu warstewka skutecznie ochroni ten jadalny talerz przez zgubnym działaniem gorącej zupy.
Jak przygotować chleb do podania w nim żurku?
Za pomocą ostrego noża odetnij z okrągłego bochenka czapeczkę . Będzie ona służyła za pokrywkę do chleba. Z pozostałej części dokładnie wydrąż miękisz . Im mniej miękkiego miąższu zostanie w chlebie, tym lepiej.
Weź 1 jajko i oddziel żółtko od białka . Białko ubij na sztywną pianę. Powstałą pianą posmaruj starannie wnętrze bochenka . Najważniejsze jest dokładne przykrycie jego dna .
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C . Pieczywo na żurek w chlebie wstaw do urządzenia na ok. 10 minut . Czynność tę najlepiej jest przeprowadzić tuż przed zaserwowaniem potrawy . Dzięki temu postawiony na stole chleb będzie lekko ciepły i wyjątkowo chrupiący .
Do chleba wyjętego z piekarnika nalej porcje zupy . Przykryj ją odciętą czapeczką . Całość postaw na płaskim talerzu i podaj gościom . Warstwa zapieczonego białka skutecznie zapobiegnie zbytniemu nasiąknięciu chleba żurkiem.
Jaki wypiek wybrać do żurku w chlebie?
W sklepach możemy dostać obecnie dedykowane chleby do podania żurku
. Charakteryzują się one okrągłym kształtem i
specyficzną kuleczką na czubku, która robić ma za uchwyt pokrywki
.
Na żurek w chlebie
nada się jednak każdy bochenek, który ma w miarę okrągły kształt oraz płaskie dno
. Nie może być on jednak zbyt obszerny,
by nalana weń porcja zupy nie przerosła możliwości biesiadników
.
Pieczywo do żurku w chlebie można też upiec samodzielnie . Wystarczy do tego sól, mąka, jajko i drożdże. Z drożdży przygotowujemy zaczyn, a następnie mieszamy go z pozostałymi składnikami . Ręcznie wyrabiamy z nich elastyczne ciasto .
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenki
. Odstawiamy je na kolejne 20 minut, a
następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika
. Po
20 minutach w 220 stopniach C domowy chleb na żurek jest gotowy do dalszego działania
. Przygotowujemy go dokładnie tak samo, jak
sklepowy odpowiednik
.
W chrupiącym bochenku podasz wyśmienity żurek z przepisu Anny Dymnej
.
Szczegółowy opis przygotowania odpowiedniego bochenka znajdziesz w tym przepisie
.