Smakosze.pl Porady Planujesz podać żurek w chlebie? Konieczna będzie ta czynność
Canva / Dar1930

Planujesz podać żurek w chlebie? Konieczna będzie ta czynność

5 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Żurek w chlebie jest jednym z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych przysmaków. W ten jeden dzień w roku nader chętnie wymieniamy klasyczne miski i talerze na chrupiący wypiek. Aby chleb nie nasiąkł nieapetycznie zupą należy go odpowiednio przygotować. Z pomocą przyjdzie nam piana ubita z białek.

Żurek w chlebie musi spełniać określone wymagania

Odświętny żurek w chlebie powinien nie tylko pięknie się prezentować, ale też odpowiednio smakować. Łatwo przez roztargnienie doprowadzić do tego, że wnętrze bochenka kompletnie rozmięknie pod wpływem wilgoci i temperatury.

Zamiast nerwowo łypać na potrawę, posmaruj chleb białkiem i podpiecz w piekarniku. Powstała dzięki temu warstewka skutecznie ochroni ten jadalny talerz przez zgubnym działaniem gorącej zupy.

Co dodać do pasztetu, by nie wyszedł suchy? Kluczowy jest ten składnik

Jak przygotować chleb do podania w nim żurku?

Za pomocą ostrego noża odetnij z okrągłego bochenka czapeczkę . Będzie ona służyła za pokrywkę do chleba. Z pozostałej części dokładnie wydrąż miękisz . Im mniej miękkiego miąższu zostanie w chlebie, tym lepiej.

Weź 1 jajko i oddziel żółtko od białka . Białko ubij na sztywną pianę. Powstałą pianą posmaruj starannie wnętrze bochenka . Najważniejsze jest dokładne przykrycie jego dna .

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C . Pieczywo na żurek w chlebie wstaw do urządzenia na ok. 10 minut . Czynność tę najlepiej jest przeprowadzić tuż przed zaserwowaniem potrawy . Dzięki temu postawiony na stole chleb będzie lekko ciepły i wyjątkowo chrupiący .

Do chleba wyjętego z piekarnika nalej porcje zupy . Przykryj ją odciętą czapeczką . Całość postaw na płaskim talerzu i podaj gościom . Warstwa zapieczonego białka skutecznie zapobiegnie zbytniemu nasiąknięciu chleba żurkiem.

Jaki wypiek wybrać do żurku w chlebie?

W sklepach możemy dostać obecnie dedykowane chleby do podania żurku . Charakteryzują się one okrągłym kształtem i specyficzną kuleczką na czubku, która robić ma za uchwyt pokrywki .

Na żurek w chlebie nada się jednak każdy bochenek, który ma w miarę okrągły kształt oraz płaskie dno . Nie może być on jednak zbyt obszerny, by nalana weń porcja zupy nie przerosła możliwości biesiadników .

Pieczywo do żurku w chlebie można też upiec samodzielnie . Wystarczy do tego sól, mąka, jajko i drożdże. Z drożdży przygotowujemy zaczyn, a następnie mieszamy go z pozostałymi składnikami . Ręcznie wyrabiamy z nich elastyczne ciasto .

Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenki . Odstawiamy je na kolejne 20 minut, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Po 20 minutach w 220 stopniach C domowy chleb na żurek jest gotowy do dalszego działania . Przygotowujemy go dokładnie tak samo, jak sklepowy odpowiednik .

W chrupiącym bochenku podasz wyśmienity żurek z przepisu Anny Dymnej . Szczegółowy opis przygotowania odpowiedniego bochenka znajdziesz w tym przepisie .

chleb do podania żurku.png
Canva / jstankiewiczwitek
Masz w domu ten produkt? Nie jedz go, jest niebezpieczny dla zdrowia
Wyszło na jaw, co wyprawiają klienci w Biedronce, gdy obsługa nie patrzy. To nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy