Anna Dymna słynie z wyśmienitego żurku. Jego sekret tkwi w braku 1 składnika
![Żurek Anny Dymnej](https://images.iberion.media/images/1920/Zurek_Anny_Dymnej_53147d4809.png)
Żurek jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Wielu z nas zabiela go przy pomocy śmietany. Anna Dymna pomija jednak ten dodatek, twierdząc, że psuje smak dania. Używa jednak wielu pysznych mięs, które sprawiają, że zupa wciąż smakuje fantastycznie — musicie jej spróbować.
Przepis na żurek Anny Dymnej
Żurek bez śmietany, ale z pyszną wędzona nutą posmakuje niejednemu amatorowi tradycyjnej kuchni polskiej. Jego zrobienie jest proste, a smaku wcale mu nie brakuje. Wszystko dzięki dodatkowi różnych mięs i zastosowaniu domowego zakwasu.
Składniki:
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 150 g szynki wędzonej
- 150 g wędzonego boczku
- 50 g boczku surowego
- 500 ml żytniego zakwasu
- 30 g suszonych prawdziwków
- 4 niezbyt duże ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- 2 średnie marchewki
- 1 niezbyt duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczny żurek? Anna Dymna pokazała swoją wersję
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Gotujemy je do miękkości. Pokrojone w większą kostkę wędzone mięsa zalewamy wodą i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie oczyszczamy marchew oraz pietruszkę i kroimy je na mniejsze części. Z garnka usuwamy wszystkie wędliny i dodajemy jarzyny. 10 minut później wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wędliny z gotowania wraz z surowym boczkiem podsmażamy na delikatnie natłuszczonej patelni. Posiekaną cebulę także szklimy, pod koniec dodając rozdrobniony czosnek.
Do garnka z zupą wrzucamy wszystkie zrumienione wędliny oraz cebulkę z czosnkiem. Chwilę wszystko razem gotujemy, po czym wlewamy zakwas. Gdy zupa zawrze, doprawiamy ją majerankiem, odrobina soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jak podać dymny żurek?
Anna Dymna serwuje żurek tradycyjnie, czyli z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżym pieczywem. W tej wersji z pewnością przypadnie do gustu także amatorom klasyki. Polecamy podanie go z pysznym chlebem o chrupiącej skórce.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na żurek. Szczególnie polecamy postną wersję z kaszą i warzywami. Być może zainteresuje was też artykuł zbierający wskazówki na temat przyrządzania zakwasu na wielkanocną zupę.
![Żurek Anny Dymnej jest pyszny.png](https://images.iberion.media/images/origin/Zurek_Anny_Dymnej_jest_pyszny_f83c94b3c7.png)
Źródło: newsy.gotujmy
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sobotnie promocje w Lidlu](https://images.iberion.media/images/origin/Lidl_przecenia_mieso_a52c7c09de.png)
![Strzelczyk zdradził przepis na domowy majonez](https://images.iberion.media/images/origin/majonez_db6271f0f1.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Ewa Wachowicz zupa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_50_418ef2f52d.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)