Anna Dymna słynie z wyśmienitego żurku. Jego sekret tkwi w braku 1 składnika
Żurek jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Wielu z nas zabiela go przy pomocy śmietany. Anna Dymna pomija jednak ten dodatek, twierdząc, że psuje smak dania. Używa jednak wielu pysznych mięs, które sprawiają, że zupa wciąż smakuje fantastycznie — musicie jej spróbować.
Przepis na żurek Anny Dymnej
Żurek bez śmietany, ale z pyszną wędzona nutą posmakuje niejednemu amatorowi tradycyjnej kuchni polskiej. Jego zrobienie jest proste, a smaku wcale mu nie brakuje. Wszystko dzięki dodatkowi różnych mięs i zastosowaniu domowego zakwasu.
Składniki:
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 150 g szynki wędzonej
- 150 g wędzonego boczku
- 50 g boczku surowego
- 500 ml żytniego zakwasu
- 30 g suszonych prawdziwków
- 4 niezbyt duże ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- 2 średnie marchewki
- 1 niezbyt duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczny żurek? Anna Dymna pokazała swoją wersję
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Gotujemy je do miękkości. Pokrojone w większą kostkę wędzone mięsa zalewamy wodą i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie oczyszczamy marchew oraz pietruszkę i kroimy je na mniejsze części. Z garnka usuwamy wszystkie wędliny i dodajemy jarzyny. 10 minut później wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wędliny z gotowania wraz z surowym boczkiem podsmażamy na delikatnie natłuszczonej patelni. Posiekaną cebulę także szklimy, pod koniec dodając rozdrobniony czosnek.
Do garnka z zupą wrzucamy wszystkie zrumienione wędliny oraz cebulkę z czosnkiem. Chwilę wszystko razem gotujemy, po czym wlewamy zakwas. Gdy zupa zawrze, doprawiamy ją majerankiem, odrobina soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jak podać dymny żurek?
Anna Dymna serwuje żurek tradycyjnie, czyli z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżym pieczywem. W tej wersji z pewnością przypadnie do gustu także amatorom klasyki. Polecamy podanie go z pysznym chlebem o chrupiącej skórce.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na żurek. Szczególnie polecamy postną wersję z kaszą i warzywami. Być może zainteresuje was też artykuł zbierający wskazówki na temat przyrządzania zakwasu na wielkanocną zupę.
Źródło: newsy.gotujmy