Zapomnij o kupowaniu chleba do żurku. Domowy patent jest tańszy i smaczniejszy
Chleb do żurku w piekarni kosztuje ponad 8 zł. O wiele taniej zrobisz je w domu. Wystarczy kilka podstawowych składników, a wielkanocną zupę podasz w chrupiących, złocistych bochenkach, które posmakują każdemu. Świąteczne danie nie ma sobie równych.
Wielkanocny żurek podaj w domowym chlebie pszennym. Efekt zachwyci każdego
Nie wyobrażam sobie wielkanocnego żurku bez chleba. Gęsta, kwaśna zupa z jajkiem, kiełbasą i majerankiem smakuje wyśmienicie, kiedy podamy ją w chrupiącym, złocistym bochenku. Gotowe chleby do żurku są drogie. Będzie o wiele taniej i smaczniej, kiedy pieczywo zrobimy samodzielnie.
Do przygotowania 4 okrągłych chlebów do żurku, potrzebujemy pół kilograma mąki, soli, a także wody i suchych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej, sprężystej i elastycznej masy. Dopiero wtedy odstawiamy, żeby podwoiło swoją objętość.
Przepis na chleb do żurku jest przepisem podstawowym. Przed pieczeniem możemy oprószyć bochenki płatkami owsianymi, słonecznikiem lub ulubionym ziarnem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Kuchnia Doroty na YouTube.
Dietetyk zdradził jak Gessler schudła 13 kg. Najważniejsze są 3 zasady
Przepis na domowy chleb do żurku. Jest tańszy i smaczniejszy niż z piekarni
Składniki na 4 okrągłe chleby:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- jajko
Jak zrobić chleb do żurku? Jest delikatny w środku i chrupiący z zewnątrz
Do większej miski wlej ciepłą wodę i wsyp drożdże, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wsyp sól i wyrabiaj do uzyskania sprężystego ciasta o jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulę i natrzyj ją oliwą.
Przykryj miskę i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Z każdego kawałka odkrój malutką porcję, uformuj 4 małe kule, przykryj i odstaw. Z każdego, większego kawałka ciasta również uformuj kulę i przełóż w dużych odstępach na blachę wyłożoną papierem.
Przykryj i odstaw na 30 minut. Z papieru do pieczenia wytnij 4 paski o szerokości 5 cm. Każdy pasek musi być takiej długości, żebyś owinął nim większe ciasto na chleb. Wyrośnięte kule na blasze wysmaruj rozmąconym jajkiem i owiń paskiem papieru do pieczenia.
Na górę każdej porcji ciasta połóż mniejszą kulkę. Mniejsze kulki ciasta również wysmaruj jajkiem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z włączonym termoobiegiem, piecz około 25- 30 minut. Chleby są gotowe.
Karol Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Jest gotowy po kilku dniach. Na Wielkanoc przygotuj również galaretki w kształcie jajek. Danie wygląda obłędnie.