Smakosze.pl Przepisy Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta
canva/vinicef

Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

5 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wątróbka w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą jest świetnym pomysłem na sycący i pyszny posiłek dla całej rodziny. Usmażona, a następnie podgotowana ze słodką śmietanką wychodzi miękka i niezwykle soczysta.

Wątróbka będzie miękka i soczysta, kiedy posolisz ją po usmażeniu

Wątróbka jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy przyrządzić ją na wiele sposobów. Mięso smażone lub pieczone z cebulą, jabłkiem, majerankiem, czy gruszką to absolutny hit. Mało kto wie, że do wątróbki pasują również grzyby, maliny, a nawet pomarańcze.

Wątróbka z pieczarkami i cebulą w aksamitnym sosie śmietanowym jest jedną z moich ulubionych wersji potrawy. Jest niezwykle soczysta, miękka i przechodzi smakiem reszty składników. Całe danie oprószam suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki.

Aby wątróbka nie była twarda, nigdy nie solę jej przed smażeniem. Mięso obtaczam w mące i wrzucam na patelnię z masłem klarowanym. Gdy się przesmaży, dopiero wtedy dodaję kolejno resztę składników. Sól i pieprz dosypuję na samym końcu, kiedy danie jest gotowe do jedzenia.

Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

Przepis na wątróbki drobiowe z pieczarkami i śmietaną

Składniki:

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 300 g pieczarek
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • mąka pszenna

Jak zrobić wątróbkę w aromatycznym sosie?

Oczyść i pokrój wątróbki, następnie obtocz je w mące. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Na maśle klarowanym podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Na patelnię wsyp pieczarki i smaż kilka minut.

Gdy wątróbka jest będzie gotowa, całość oprósz tymiankiem, posiekaną natką pietruszki. Wsyp łyżkę mąki i całość dokładnie wymieszaj i przesmaż. Wlej śmietankę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.

Przygotuj również wątróbkę według przepisu Karola Okras y oraz wątróbkę Tomasza Strzelczyka . Każdy kucharz robi ją wyśmienicie.

wątróbka.png
canva/Natalia Mylova
Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał
Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy