Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta
Wątróbka w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą jest świetnym pomysłem na sycący i pyszny posiłek dla całej rodziny. Usmażona, a następnie podgotowana ze słodką śmietanką wychodzi miękka i niezwykle soczysta.
Wątróbka będzie miękka i soczysta, kiedy posolisz ją po usmażeniu
Wątróbka jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy przyrządzić ją na wiele sposobów. Mięso smażone lub pieczone z cebulą, jabłkiem, majerankiem, czy gruszką to absolutny hit. Mało kto wie, że do wątróbki pasują również grzyby, maliny, a nawet pomarańcze.
Wątróbka z pieczarkami i cebulą w aksamitnym sosie śmietanowym jest jedną z moich ulubionych wersji potrawy. Jest niezwykle soczysta, miękka i przechodzi smakiem reszty składników. Całe danie oprószam suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki.
Aby wątróbka nie była twarda, nigdy nie solę jej przed smażeniem. Mięso obtaczam w mące i wrzucam na patelnię z masłem klarowanym. Gdy się przesmaży, dopiero wtedy dodaję kolejno resztę składników. Sól i pieprz dosypuję na samym końcu, kiedy danie jest gotowe do jedzenia.
Przepis na wątróbki drobiowe z pieczarkami i śmietaną
Składniki:
- 400 g wątróbek drobiowych
- szklanka słodkiej śmietanki
- 300 g pieczarek
- szczypta suszonego tymianku
- 2 duże cebule
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- masło klarowane
- mąka pszenna
Jak zrobić wątróbkę w aromatycznym sosie?
Oczyść i pokrój wątróbki, następnie obtocz je w mące. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Na maśle klarowanym podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Na patelnię wsyp pieczarki i smaż kilka minut.
Gdy wątróbka jest będzie gotowa, całość oprósz tymiankiem, posiekaną natką pietruszki. Wsyp łyżkę mąki i całość dokładnie wymieszaj i przesmaż. Wlej śmietankę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.
Przygotuj również wątróbkę według przepisu Karola Okras y oraz wątróbkę Tomasza Strzelczyka . Każdy kucharz robi ją wyśmienicie.