Smakosze.pl Produkty Pokazał, ile rok temu kosztował majonez. Można złapać się za głowę
canva/Bill Oxford, EvelynWhite

Pokazał, ile rok temu kosztował majonez. Można złapać się za głowę

15 marca 2023

Majonez jest coraz droższy. Jeden z internautów porównał ceny produktu sprzed kilku lat i pokazał, jak bardzo uległy zmianie. Wyniki analizy nie są optymistyczne — czeka nas droga lub skromna Wielkanoc.

Ceny majonezu rosną

W 2020 roku słoik Majonezu Dekoracyjnego marki Winiary można było kupić już za 7 złotych. Za tę cenę dostawaliśmy prawie litr produktu. Rok temu za nieco mniejszą porcję płaciliśmy do 8 złotych. Obecnie w Biedronce opakowanie o pojemności 800 ml kupimy za 15,99 zł.

Przez ostatnie 12 miesięcy cena wzrosła dwukrotnie, a ilość wyrobu jeszcze się zmniejszyła. Nie są to optymistyczne informacje tuż przed Wielkanocą. Z czego wynikają tak wysokie koszty nabycia podstawowego produktu?

Polacy omijają szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Lista zalet nie ma końca

Ceny ustala sieć handlowa? Niekoniecznie

Producent majonezu, którego dotyczy analiza, oświadczył, że zarówno pojemność wyrobu, jak i jego cena są kwestiami ustalanymi przez Biedronkę. Jednak warto zaznaczyć, że — choć jego koszt szokuje — jest to wciąż jeden z tańszych wyrobów.

Konkurencyjny Hellman's Babuni kupimy za 24,99 zł i w tej cenie nabędziemy opakowanie o pojemności 625 ml. W tym przypadku nie może już być mowy o polityce sieci dyskontów. Eksperci z zakresu ekonomii winą za wzrost cen majonezu obwiniają rosnące ceny surowca, czyli jaj.

Majonez warto przygotować samodzielnie

Dobrym pomysłem na oszczędność jest sporządzenie sosu w domu. 1 0 sztuk jaj w rozmiarze M kosztuje przeciętnie około 13 złotych, a nie wszystkie zużyjemy do wykonania majonezu. Ilość potrzebnego oleju rzepakowego też nie będzie ogromna, a czas przyrządzenia stosunkowo krótki.

Na naszej stronie znajdziecie zarówno przepis na klasyczną jajeczną odsłonę , jak i wegańską alternatywę . Ta druga jest jeszcze tańsza, bo wykonujemy ją z wody w puszce po ciecierzycy, które kosztuje grosze. Warto spróbować.

Majonez drożeje.png
canva/I_rinka

Źródło: Eska/ Biznes Wprost

Bosacka porównała ceny groszku konserwowego. Ma 1 cenną radę
Ćwikła siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. To za sprawą 1 dodatku
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy