Polacy omijają szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Lista zalet nie ma końca
Ryby są istotnym elementem naszej diety. Wybór jest jednak spory i nie każda będzie tak samo wartościowa. Mintaj, choć często pomijany, ma niewysoką cenę, korzyści z jego spożycia jest dość dużo. Nie warto go pomijać.
Mintaj jest lekką rybą
Mięso mintaja jest chude i delikatne. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, więc będzie odpowiednie dla osób, którym zależy na zmniejszeniu masy ciała. Jest przy tym dość bogate w białko, którego w 100 g znajdziemy ponad 19 g.
Niewielka porcja tłuszczu, jaką w nim znajdziemy to niemal w całości cenne kwasy omega 3. Nie ma ich tak wiele, jak w innych rybach, lecz cena produktu — jak już wspominaliśmy — jest bardzo konkurencyjną.
Mistrzowie kuchni robią rosół tylko w ten sposób. Sekret tkwi w 1 detaluCzego jeszcze możemy szukać w mintaju?
W rybie jest też obecna niezbyt duża — ale jednak wystarczająca, by wesprzeć nasz układ odpornościowy i nerwowy — ilość witaminy A oraz D3. Spożywając ją, dostarczymy sobie także nieco selenu i fosforu — mniej niż, lecz te składniki można pozyskać też z innych źródeł np. z warzyw, które wraz z mintajem podamy.
Warto wiedzieć też, że mintaje mają niewielką zdolność do akumulacji rtęci. Ta cecha czyni je świetnym produktem zwłaszcza dla kobiet w ciąży, która muszą zwracać szczególną uwagę na swoją dietę.
Jak najlepiej podawać ryby?
Mintaja oraz inne gatunki ryb często kupujemy w postaci filetów. Zamiast jednak je smażyć, polecamy gotowanie na parze i pieczenie. Smażenie, zwłaszcza w panierce, pozbawi rybę co najmniej cennych kwasów omega 3.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzoną recepturę na rybę z pieca z warzywami. Mamy też kilka smacznych propozycji surówek — dwie z nich znajdziecie w tym artykule. Sprawdzą się podane z ziemniakami lub kaszą.