Smakosze.pl Porady Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/CookistWow

Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

2 lipca 2024

Arbuz doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i smakuje, że palce lizać. Jadamy go latem, ale dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się dłużej smakiem tego pysznego owocu. Wystarczy go przygotować w odpowiedni sposób.

Ciesz się smakiem arbuza przez cały rok

Arbuz jest owocem , który kojarzy nam się z latem i upałami. Doskonale gasi pragnienie, jeszcze lepiej smakuje i orzeźwia . Dostarcza nam witamin: A, C i B. Ten pyszny i soczysty owoc pełen jest też składników mineralnych. Jedzenie arbuza wpływa na układ sercowo-naczyniowy, regeneruje mięśnie i pozwala utrzymać odpowiednią wagę.

Latem do woli korzystamy z tego owocu . Jemy go surowo, robimy koktajle i dodajemy do sałatek owocowych. Jednak teraz dzięki temu przepisowi możemy zamknąć arbuza w słoikach. To sprawi, że cały rok będziemy cieszyć się jego smakiem . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookist Wow. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

arbuz
Fot. YouTube/CookistWow
W Dino do reszty powariowali. Tylko dziś mięso i warzywa za ułamek ceny, klienci nie dowierzają

Jak zrobić arbuza w słoikach?

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • gorąca woda

Przygotowanie arbuza w słoikach zaczniemy od umycia arbuza i odcięcia końcówek owocu . Pokroimy go na grubsze plastry, a każdy z nich na trójkąty. Tak przygotowanego arbuza układamy w słoikach i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 15 minut.

Następnie odcedzamy wodę z ze słoików. Wsypujemy do każdego słoika 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i łyżeczkę kwasku cytrynowego. Arbuza zalewamy gorącą wodą i zakręcamy . Dzięki temu przepisowi arbuza będziemy mogli jeść przez pół roku.

Odkręć słoik i zjedz arbuza

Arbuz ze słoika będzie smaczną i zdrową przekąską. Owoc możemy dodać do sałatek i deserów. Wystarczy tylko odkręcić słoik i sięgnąć po soczystego arbuza. Dlatego skorzystajmy z tego prostego przepisu .

Dzięki niemu możemy zajadać się tym pysznym i zdrowym arbuzem jesienią i zimą . Będzie jak znalazł w chłodniejsze pory roku, w których tęsknimy za latem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia z dodatkiem delicji. Radziliśmy, jak zrobić ogórki po kołobrzesku.

arbuz w słoiku
Fot. YouTube/CookistWow
Polacy wciąż popełniają ten błąd przy smażeniu pieczarek. Wychodzą przez to wodniste i bez smaku
Zamiast cukinii dodaję do leczo ten składnik. Danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy