Smakosze.pl Przepisy Pokrój banany i zalej je skondensowanym mlekiem. Zyskasz najlepszy deser na ciepłe dni
Fot. YouTube/Lecker Minute

Pokrój banany i zalej je skondensowanym mlekiem. Zyskasz najlepszy deser na ciepłe dni

8 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciepłe dni zawitały już na dobre. To najlepszy powód, aby przygotować orzeźwiający i smaczny deser. Nawet nie wyobrażasz sobie, co za chwile wyczarujemy z prostych składników. Koniecznie przekonaj się, czytając do końca.

Idealny deser na ciepłe dni

W ciepłe dni warto nie tylko spożywać większe ilości wody, ale też desery, które dostarczą orzeźwienia. Jednym z lepszych pomysłów na deser są lody. Nie warto jednak kupować tych ze sklepu, lepiej zrobić je samemu. Z tym przepisem to możliwe, a dodatku jest to bardzo łatwe.

Wystarczy kilka składników i odrobinę czasu. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. W dalszej części znajduje się także przepis . Dokładnie się z nim zapoznaj i wypróbuj go w swojej kuchni, a deserowi smakosze będą wniebowzięci.

krojenia banana.jpg
Fot. YouTube/Lecker Minute
Te ziemniaki podaję do obiadu dosłownie co kilka dni. Nietypowy dodatek bosko podkręca ich smak

Banan i coś jeszcze

Smak oraz słodycz tego deseru bierze się z głównego składnika, czyli banana. Oprócz niego będziesz potrzebować również skondensowanego mleka i pozostałych produktów z listy poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Leckere minute , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 4 banany
  • 200 g skondensowanego mleka
  • 20 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 g czekolady

Przepis na deser

Banany obierz, a następnie pokrój w cienkie plastry . Tak przygotowane owoce przełóż do garnka. Wsyp cukier puder oraz dodaj masło. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj je na jednolitą i gęstą masę.

Dodaj skondensowane mleko i cały czas podgrzewając, mieszaj. Ściągnij z ognia. Do miski przełóż śmietanę i ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Partiami dodawaj masę z banana i miksuj.

Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do miski i wymieszaj ze sobą składniki. Następnie przełóż jednolitą masę do szklanego naczynia. Rozprowadź ją równomiernie.

Schowają do zamrażalnika na minimum 4 godziny i lody gotowe. Sprawdź przepis na zupę szczawiową oraz dowiedz się, dlaczego warto dodać sok z limonki do mleka .

lody.jpg
Fot. YouTube/Lecker Minute
Przestałem wlewać mleko do ciasta na naleśniki. Dzięki temu składnikowi wychodzą bardziej puszyste
Zawodowa kucharka dała mi przepis na szczawiową. Sekret całego smaku tkwi w 1 tanim składniku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy