Przestałem wlewać mleko do ciasta na naleśniki. Dzięki temu składnikowi wychodzą bardziej puszyste
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/1920/smazenie_nalesnikow_0b231d4286.jpg)
Tradycyjny i najbardziej rozpowszechniony przepis na naleśniki zawiera na liście mleko jako jeden z niezbędnych składników. Dzięki jego dodatkowi naleśniki rzeczywiście wychodzą miękkie i puszyste. Czasem – z powodu nietolerancji laktozy czy uczulenia na inne składniki mleka (albo braku tego ostatniego w lodówce) musimy go jednak zastąpić. Na szczęście jest więcej sposobów, by zmiękczyć ciasto na naleśniki.
Miękkie naleśniki
Lejące ciasto dające w efekcie delikaty, cienki placek, to między innymi efekt działania właśnie mleka. Zawarte w nim białka i tłuszcze wpływają na mąkę, zmiękczając ją i dodając całej masie puszystości. To dzięki mleku naleśniki, choć nie zawsze dodajemy do nich proszku do pieczenia, wyrastają i można w nich dostrzec małe powietrzne pęcherzyki.
Mleko zwierzęce można oczywiście zastąpić roślinnym, które też bogate jest w tłuszcze i białka, choć o innym nieco charakterze. Jednak jest jeszcze jeden dodatek, który świetnie pomaga zmiękczyć naleśniki. Jest nim woda gazowana. Dwutlenek węgla, który dodajemy razem z taką wodą, zostanie w cieście jako małe bąbelki, a naleśniki będą nawet bardziej lekkie od tych mlecznych, bo wolne od mlecznego tłuszczu.
![ruloniki naleśników](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki2_f21aedfb47.jpg)
Naleśniki z wodą gazowaną
Naleśniki w oparciu o wodę gazowaną robimy podobnie jak te na mleku, a nawet możemy użyć obu składników pół na pół. Trzeba wtedy dawkować je ostrożnie, by trafić na właściwą konsystencję. Jeśli dodatkowo do smażenia użyjemy masła klarowanego, to mogą być najpyszniejsze naleśniki z możliwych.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody gazowanej (może być potrzeba nieco więcej dla uzyskania dobrej konsystencji)
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól, masło klarowane do smażenia
Smażymy lekkie naleśniki
W misce łączymy przesianą jajka i wodę gazowaną. Ubijamy, dodając przesianą mąkę mniejszymi partiami, by miksować ją na jednolitą masę. Kiedy jest już gładka, dolewamy olej i przyprawiamy solą. Pierwszy naleśnik warto usmażyć mniejszy i na gotowym spróbować, czy ciasto jest odpowiednio słone.
Naleśniki smażymy najlepiej na maśle klarowanym. Masło takie, pozbawione białek, które łatwo się przypalają, nie dymi w wysokiej temperaturze. Zaś jego smak nie da się porównać z niczym innym. Żeby nie przesadzić z masłem, można nadziać większą grudkę na widelec i przed smażeniem każdego naleśnika jedynie przecierać patelnię twardym masłem. Ciasto wylewamy na patelnię cienką warstwą i smażymy z obu stron, aż będą rumiane.
Wypróbuj też przepisy na błyskawiczne ogórki małosolne i pyszną jajecznicę z niecodziennym dodatkiem.
![smażenie naleśników](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki3_75930410df.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![mleko limonka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_limonka_ade1aa56e1.jpg)
![smardze](https://images.iberion.media/images/origin/smardze_7ec9ddca2c.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_78c535bfc9.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)