Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przestałem wlewać mleko do ciasta na naleśniki. Dzięki temu składnikowi wychodzą bardziej puszyste
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2024 15:14

Przestałem wlewać mleko do ciasta na naleśniki. Dzięki temu składnikowi wychodzą bardziej puszyste

naleśniki
fot. Canva

Tradycyjny i najbardziej rozpowszechniony przepis na naleśniki zawiera na liście mleko jako jeden z niezbędnych składników. Dzięki jego dodatkowi naleśniki rzeczywiście wychodzą miękkie i puszyste. Czasem – z powodu nietolerancji laktozy czy uczulenia na inne składniki mleka (albo braku tego ostatniego w lodówce) musimy go jednak zastąpić. Na szczęście jest więcej sposobów, by zmiękczyć ciasto na naleśniki.

Miękkie naleśniki

Lejące ciasto dające w efekcie delikaty, cienki placek, to między innymi efekt działania właśnie mleka. Zawarte w nim białka i tłuszcze wpływają na mąkę, zmiękczając ją i dodając całej masie puszystości. To dzięki mleku naleśniki, choć nie zawsze dodajemy do nich proszku do pieczenia, wyrastają i można w nich dostrzec małe powietrzne pęcherzyki.

Mleko zwierzęce można oczywiście zastąpić roślinnym, które też bogate jest w tłuszcze i białka, choć o innym nieco charakterze. Jednak jest jeszcze jeden dodatek, który świetnie pomaga zmiękczyć naleśniki. Jest nim woda gazowana. Dwutlenek węgla, który dodajemy razem z taką wodą, zostanie w cieście jako małe bąbelki, a naleśniki będą nawet bardziej lekkie od tych mlecznych, bo wolne od mlecznego tłuszczu.

ruloniki naleśników
fot. Canva
Zawodowa kucharka dała mi przepis na szczawiową. Sekret całego smaku tkwi w 1 tanim składniku

Naleśniki z wodą gazowaną

Naleśniki w oparciu o wodę gazowaną robimy podobnie jak te na mleku, a nawet możemy użyć obu składników pół na pół. Trzeba wtedy dawkować je ostrożnie, by trafić na właściwą konsystencję. Jeśli dodatkowo do smażenia użyjemy masła klarowanego, to mogą być najpyszniejsze naleśniki z możliwych.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej (może być potrzeba nieco więcej dla uzyskania dobrej konsystencji)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, masło klarowane do smażenia

Smażymy lekkie naleśniki

W misce łączymy przesianą jajka i wodę gazowaną. Ubijamy, dodając przesianą mąkę mniejszymi partiami, by miksować ją na jednolitą masę. Kiedy jest już gładka, dolewamy olej i przyprawiamy solą. Pierwszy naleśnik warto usmażyć mniejszy i na gotowym spróbować, czy ciasto jest odpowiednio słone.

Naleśniki smażymy najlepiej na maśle klarowanym. Masło takie, pozbawione białek, które łatwo się przypalają, nie dymi w wysokiej temperaturze. Zaś jego smak nie da się porównać z niczym innym. Żeby nie przesadzić z masłem, można nadziać większą grudkę na widelec i przed smażeniem każdego naleśnika jedynie przecierać patelnię twardym masłem. Ciasto wylewamy na patelnię cienką warstwą i smażymy z obu stron, aż będą rumiane.

Wypróbuj też przepisy na błyskawiczne ogórki małosolne i pyszną jajecznicę z niecodziennym dodatkiem.

smażenie naleśników
fot. Canva