Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te ziemniaki podaję do obiadu dosłownie co kilka dni. Nietypowy dodatek bosko podkręca ich smak
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.04.2024 15:54

Te ziemniaki podaję do obiadu dosłownie co kilka dni. Nietypowy dodatek bosko podkręca ich smak

pieczone ziemniaki
Fot. YouTube/Erstaunliche Rezepte

Nie gotuj ziemniaków na obiad. Przygotuj je z tego przepisu, a cała rodzina będzie zachwycona. Jeden dodatek sprawi, że będą smakowały wybornie. Zrób je na obiad, ale uważaj, bo mogą okazać się lepsze niż danie głównie. 

Najlepszy dodatek do obiadu

Ziemniaki to podstawowy składnik prawie każdego obiadu. Szczególnie tych tradycyjnych, gdzie obok tego warzywa znajduję się także porcja mięsa oraz surówka. Niestety gotowane ziemniaki mogą się przejeść, dlatego warto postawić na te smażone z tego przepisu.

Dla mnie są tak pyszne, że robię je, co kilka dni. Wszystko za sprawą jednego składnika, o którym opowiem ci w dalszej części. Sprawdź przepis i zaczynamy przygotowywanie najlepszego dodatku do obiadu.

marchew.jpg
Fot. YouTube/Erstaunliche Rezepte
Przestałem wlewać mleko do ciasta na naleśniki. Dzięki temu składnikowi wychodzą bardziej puszyste

Ten dodatek poprawi smak

Ziemniaki do podstawowy składnik tego przepisu. Jednak ich smak nie wystarczy, potrzebna będzie jeszcze dodatek w postaci marchewki, którą rzadko widzimy jako dodatek do kartofli. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Erstaunliche Rezepte, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku 
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • pieprz
  • sól

Przepis na ziemniaki do obiadu

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Dodaj je do cebuli i wymieszaj. 

Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją na patelnie i podsmaż razem z cebulą. Ugotowane ziemniaki, zależnie od wielkości przekrój na pół lub w ćwiartki. Przełóż je na patelnię i podsmaż, do momentu zarumienienia na brązowo. 

Na koniec przypraw ziemniaki pierzem i wsyp do nich starty na dużych oczkach ser żółty. Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Sprawdź przepis Lewandowskiej na ciasto na pierogi oraz zobacz, jakie produkty zdobywają popularność

ziemnaiki smażone.jpg
Fot. YouTube/Erstaunliche Rezepte