Polewa cytrynowa do ciasta
Polewa cytrynowa, czyli lukier cytrynowy jest świetnym dodatkiem do babek piaskowych, pączków, serników i babeczek z owocami. Polewa jest słodka z orzeźwiającą nutą cytrusową, która świetnie łączy się z wypiekami. Sprawdź, jak przygotować pyszną polewę cytrynową do ciasta.
Polewa cytrynowa jest genialnym wykończeniem wielu ciast. Cukier puder podgotowany i tarty z sokiem z cytryny, wodą i dodatkiem skórki cytrynowej tworzy słodko-kwaśny lukier, idealny do polania między innymi babki wielkanocnej , babeczek, pączków, rogalików. Zastygnięta polewa dodaje im ciekawego smaku i jest ładną, świeżą dekoracją.
Polewa cytrynowa jest również świetnym wykończeniem klasycznego sernika. Delikatne ciasto z masy serowej smakuje obłędnie w towarzystwie słodkiego lukru z wyczuwalną nutą cytryny. Jeśli chcesz przygotować polewę na sernik, przygotuj ją z podwojonej ilości składników. Pamiętaj, aby nie gotować polewy, a jedynie delikatnie ją podgrzać.
Z cytryn przygotujesz również krem cytrynowy , idealny do przełożenia i dekoracji ciast biszkoptowych i tortów.
Przepis na polewę cytrynową do ciasta
Składniki:
-
250 g cukru pudru
-
sok z dużej cytryny
-
3 łyżki wody
-
skórka z połowy cytryny
Jak przygotować polewę cytrynową do ciasta?
Cukier puder wsyp do małego garnuszka, dodaj wodę, sok z cytryny i ucieraj, delikatnie podgrzewając, aż powstanie gładki lukier, następnie zetrzyj skórkę cytrynową, dodaj do polewy, wymieszaj i polej nią ciasto. Odstaw, aż polewa zastygnie.
Smacznego.