Smakosze.pl Przepisy Posiekała cebulę i zrobiła ją na chrupko. Ta posypka pasuje nie tylko do hot-dogów
TikTok/@marzenaimarek

Posiekała cebulę i zrobiła ją na chrupko. Ta posypka pasuje nie tylko do hot-dogów

1 sierpnia 2023

Prażona cebula może być smacznym dodatkiem do wielu potraw. Pasuje do hot-dogów, kebabów, kanapek, wzbogaci też smak pierogów. Jednak jak ją przyrządzić, by była chrupka i pyszna? Polecamy błyskawiczny i niezwykle prosty sposób na prażoną cebulę. Będzie smaczniejsza i zdrowsza niż kupna.

Prażona cebula, czyli podkręć smak potraw

Do przygotowania prażonej cebuli możesz użyć dowolnej odmiany cebuli. Najpopularniejsza jest cebula żółta, która charakteryzuje się dość ostrym smakiem i ma zwartą strukturę . Możesz też wybrać cebulę dymkę, czerwoną cebulę, czosnkową, a nawet cukrową. Jest ona delikatna, słodka i krucha.

Prażona cebula będzie pasować do hot-dogów, burgerów, kebabów, kanapek, które podajemy na ciepło. Warto dodać, że tak przyrządzona cebula jest oryginalnym dodatkiem nawet do jajecznicy, puree ziemniaczanego, sosów i zup . Wzbogaci smak sałatek, pierogów ruskich i knedli. Można dodać ją nawet do bułek i chleba - będą pyszne!

Obiecali im darmową grochówkę. Nagle stało się najgorsze. Skandal na pikniku 800+

Jak przyrządzić prażoną cebulę?

Składniki:

  • 2 cebule
  • sól
  • olej
  • łyżka mąki pszennej

Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Przesypujemy do miski, solimy i odstawiamy. Po chwili dosypujemy mąkę . Całość dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy sporo oleju, gdy się rozgrzeje, wsypujemy cebulkę.

W trakcie smażenia cebulkę mieszamy. Po usmażeniu przekładamy ją na ręcznik papierowy. Tak przygotowaną prażoną cebulą posypujemy potrawy.

Prażona cebula - jedzą ją na całym świecie

Prażona cebula jest popularna w wielu krajach. Zajadają się nią Azjaci i sięgają po nią Amerykanie. Jest ona nieodzownym składnikiem makaronu smażonego po chińsku oraz amerykańskich hot-dogów. Do smażenia cebuli warto przygotować patelnię o grubym dnie i z wyższymi rantami.

Smażenie cebuli zajmie nam około 30 minut. Smażymy ją na małym ogniu i uważamy, by się nie spaliła, ani za bardzo nie zarumieniła. Taka prażona cebula będzie pasować też do makaronów i zapiekanek ziemniaczanych. Ten dodatek polubi cała rodzina. Pisaliśmy o sposobie na smażenie cebuli. Radziliśmy, jak wyhodować domowy szczypiorek.

Źródło: TikTok/@marzenaimarek, aniagotuje.pl

Kotlety babci Krysi zawsze są soczyste. Podejrzałam, co do nich dodaje. 1 łyżka, a taki efekt
Ta sztuczka zmieniła moje życie. Odkąd ją znam, zawsze kroję ogórki na mizerię w ten sposób
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy