Smakosze.pl Przepisy Poszatkuj kapustę, dodaj 2 jajka. To przepis cud, smakuje bajecznie
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny

Poszatkuj kapustę, dodaj 2 jajka. To przepis cud, smakuje bajecznie

12 stycznia 2025

Jak zrobić obiad prosty i pyszny? Sięgnij po kapustę i jajka, a wkrótce na Twoim stole zagości pyszne danie. Zrobi wrażenie na całej rodzinie i raz-dwa zniknie ze stołu.

Pomysł na pyszny obiad

Co przyrządzasz na obiad ? Jeśli brakuje Ci pomysłu, a masz ochotę na szybkie danie, to zerknij na ten przepis . Dzięki niemu zrobisz obiad, że palce lizać. Do jego przygotowania potrzebujesz kapusty , jajek i jeszcze kilku składników.

Wyczarujesz z nich pyszny i dietetyczny placek. Przypomina pizzę i smakuje bajecznie. Pod pierzynką z roztopionego sera kryje się mięciutkie wnętrze . Placek z kapusty i jajek zrobisz bez trudu. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

obiad
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny
Ma jeszcze więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb. Polacy jedzą na potęgę, unikaj jak ognia

Jak zrobić placek z kapusty i jajek?

Składniki:

  • 1 kapusta
  • sól
  • 2 jajka
  • pieprz
  • czosnek mielony
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • 50 g startego sera

Przygotowanie dania zacznij od posiekania kapusty i przełożenia jej do miski. Wbij jajka , wsyp sól, pieprz i czosnek mielony . Składniki wymieszaj i dodaj mąkę kukurydzianą. Ponownie dokładnie wszystko wymieszaj.

Rozgrzej oliwę na patelni. Nałóż masę, posyp sezamem i smaż 10 minut z każdej strony . Następnie danie posyp startym serem i dalej smaż pod przykryciem. Gdy ser się roztopi, placek podawaj.

Obiad z kapusty i jajek

Placek z kapusty i jajek wychodzi bardzo smaczny. Jest delikatny i mięciutki, a warstwa roztopionego sera dopełnia całości . Taki obiad przyrządza się w prosty i szybki sposób. Można eksperymentować ze składnikami.

Za każdym razem placek będzie smakował inaczej. Warto dodać pieczarki, czy szpinak. Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszny i dietetyczny obiad . Nie będzie kosztował dużo, ale szybko zniknie ze stołu. Pisaliśmy, jak zrobić schab ze śliwką i orzechami z receptury Ewy Wachowicz . Podpowiadaliśmy, dlaczego nie warto zdejmować szumowin z rosołu .

obiad
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny
To najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Dlatego traci cały smak
Zagotuj mleko w garnku i wsyp łyżeczkę papryki. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy