Smakosze.pl Przepisy Pożywna grochówka w bezmięsnym wydaniu
Canva/Fudio, Getty Images

Pożywna grochówka w bezmięsnym wydaniu

23 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gęsta grochówka, w której łyżka po włożeniu do zupy stoi dęba, to jedna z najlepszych zup. Niestety wiele osób popełnia błąd i moczy w wodzie groch za długo. Okazuje się bowiem, że moczenie go powyżej 12 godzin daje możliwość rozpoczęcia fermentacji, co niszczy smak zupy i może mieć negatywny wpływ na jej wartości odżywcze.

Grochówka bez mięsa wcale nie jest mniej smaczna czy wręcz gorsza od klasycznej wojskowej grochówki na boczku. Wspaniały smak i aromat gwarantuje cała gama pachnących przypraw oraz skarmelizowana cebulka.

Przed gotowaniem zupy, konieczne jest wymoczenie grochu w wodzie, aby ten zmiękł i zwiększył swoją objętość. Nie przekraczaj jednak limitu 12 godzin, ponieważ wtedy zaczynają się procesy fermentacyjne w grochu, który zaczyna zmieniać smak. Użycie go w zupie skończyłoby się nieprzyjemnym aromatem całego dania.

Przepis na bezmięsną zupę grochową

Składniki:

  • 200 g grochu całego, niełuskanego

  • olej

  • 2,5 litra wody

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • ćwiartka selera

  • 3 spore ziemniaki

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 duże cebule

  • 4 sztuki ziela angielskiego

  • pół łyżeczki kminku

  • 1 plasterek imbiru

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżka suszonego lubczyku

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • odrobina ostrej papryki

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • sól

  • pieprz

Przepłucz groch i wymocz go przez około 10 godzin w czystej wodzie. Ponownie go opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj paprykę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj groch przez 30 minut. Obierz i umyj wszystkie warzywa z włoszczyzny, a połowę z nich zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do drugiego garnka wlej wodę, wrzuć warzywa w całości i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wrzuć starte warzywa i ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków. Z wywaru wyłów seler, pietruszkę i marchewkę, a następnie połącz go z grochem.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podsmaż je na patelni z olejem, aż cebula się zeszkli. Dodaj je do zupy razem z majerankiem, lubczykiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj grochówkę przez 10 minut i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na niezwykły rosół od Ani Lewandowskiej.

Zupa grochowa

Źródło zdjęcia: canva/dlerick, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jawagabunda

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy