Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły rosół z przepisu Ani Lewandowskiej
Adam Moskal
Adam Moskal 22.02.2022 01:00

Niezwykły rosół z przepisu Ani Lewandowskiej

Rosół Anny Lewandowskiej
TRICOLORS/East News; canva/happy_lark, Getty Images

Anna Lewandowska znana jest między innymi z nienagannej formy, której zazdroszczą jej tysiące Polaków. Aby ją utrzymać, gwiazda musi odżywiać się w odpowiedni sposób. Jednym z jej flagowych dań jest rosół inspirowany kuchnią pięciu przemian. Podczas gotowania Lewandowska stosuje się do szczegółowych zasad kolejności wrzucania pojedynczych składników do bulionu.

Rosół Anny Lewandowskiej nie jest zwykłym wywarem, który po prostu długo pyrka na palniku. Dietetyczka gotuje go w ramach zasad kuchni pięciu przemian, opracowanej przez Annę Ciesielską.

Poniższy rosół ma według Lewandowskiej lepiej wspomagać układ odpornościowy i zaleca go szczególnie sportowcom. Po dużym wysiłku fizycznych ich organizmy potrzebują odżywczego posiłku, który dostarczy całej gamy witamin, minerałów i innych składników pokarmowych potrzebnych do regeneracji.

Przepis na rosół Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 kurczak

  • porcja wołowiny

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 seler

  • sól

  • pieprz

  • łyżeczka imbiru

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu cayenne

  • 3 liście laurowe

  • 6 kulek ziela angielskich

  • łyżeczka tymianku

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka kurkumy

  • 4 łyżki octu balsamicznego

Zacznij od wlania do dużego i wysokiego garnka 4 litrów czystej wody, najlepiej mineralnej. Doprowadź ją do wrzenia i po kolei, w odstępach co minutę, wrzucaj do niej tymianek, kurkumę, wołowinę, ocet oraz kminek.

Po umieszczeniu pierwszych składników w płynie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz na najmniejszy i gotuj bulion przez 1,5 godziny. Następnie ponownie co minutę umieść w zupie marchewkę, pietruszkę, opalone cebule, selera i czosnek.

Ostatni etap dodawania produktów rozpocznij od włożenia imbiru, pieprzu cayenne, liści laurowych, ziela angielskiego, soli oraz imbiru. Jeszcze raz zakryj naczynie i gotuj zupę przez 1,5 h. Po łącznie 3 h rosół Lewandowskiej będzie gotowy i możesz podawać go z makaronem jajecznym w tradycyjny sposób. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram