Niezwykły rosół z przepisu Ani Lewandowskiej
Anna Lewandowska znana jest między innymi z nienagannej formy, której zazdroszczą jej tysiące Polaków. Aby ją utrzymać, gwiazda musi odżywiać się w odpowiedni sposób. Jednym z jej flagowych dań jest rosół inspirowany kuchnią pięciu przemian. Podczas gotowania Lewandowska stosuje się do szczegółowych zasad kolejności wrzucania pojedynczych składników do bulionu.
Rosół Anny Lewandowskiej nie jest zwykłym wywarem, który po prostu długo pyrka na palniku. Dietetyczka gotuje go w ramach zasad kuchni pięciu przemian, opracowanej przez Annę Ciesielską.
Poniższy rosół ma według Lewandowskiej lepiej wspomagać układ odpornościowy i zaleca go szczególnie sportowcom. Po dużym wysiłku fizycznych ich organizmy potrzebują odżywczego posiłku, który dostarczy całej gamy witamin, minerałów i innych składników pokarmowych potrzebnych do regeneracji.
Przepis na rosół Anny Lewandowskiej
Składniki:
1 kurczak
porcja wołowiny
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 seler
sól
pieprz
łyżeczka imbiru
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu cayenne
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskich
łyżeczka tymianku
łyżeczka kminku
łyżeczka kurkumy
4 łyżki octu balsamicznego
Zacznij od wlania do dużego i wysokiego garnka 4 litrów czystej wody, najlepiej mineralnej. Doprowadź ją do wrzenia i po kolei, w odstępach co minutę, wrzucaj do niej tymianek, kurkumę, wołowinę, ocet oraz kminek.
Po umieszczeniu pierwszych składników w płynie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz na najmniejszy i gotuj bulion przez 1,5 godziny. Następnie ponownie co minutę umieść w zupie marchewkę, pietruszkę, opalone cebule, selera i czosnek.
Ostatni etap dodawania produktów rozpocznij od włożenia imbiru, pieprzu cayenne, liści laurowych, ziela angielskiego, soli oraz imbiru. Jeszcze raz zakryj naczynie i gotuj zupę przez 1,5 h. Po łącznie 3 h rosół Lewandowskiej będzie gotowy i możesz podawać go z makaronem jajecznym w tradycyjny sposób. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: hpba