Prosta i pożywna zupa gulaszowa. Doskonały obiad na 2 dni
Zupa gulaszowa jest wyborną propozycją na nadchodzące chłodne wieczory. Dobrze przyprawiona, aromatyczna i sycąca, dodatkowo zyskuje na smaku po odpowiednim przegryzieniu się składników. Zupa gulaszowa przyrządzona według tego przepisu zachwyci Cię zaraz po zrobieniu jak również na następny dzień.
Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z kuchni węgierskiej. Charakterystyczna dla niej jest duża zawartość papryki oraz starannie dobrane przyprawy. Jest to niejako połączenie zupy z drugim daniem a uczciwy talerz zupy gulaszowej nasyci nawet największego głodomora.
Przepis na pyszną zupę gulaszową
Składniki:
-
1 kg łopatki wieprzowej
-
3 średnie ziemniaki
-
2 duże cebule
-
2 średnie marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
1 czerwona papryka
-
4 ząbki czosnku
-
puszka pomidorów
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 litr bulionu
-
olej do smażenia
Przyprawy:
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
1 łyżka oregano
-
1 łyżka ostrej papryki
-
2 łyżki wędzonej papryki
-
sól i pieprz do smaku
Pożywna zupa gulaszowa krok po kroku
Przygotuj warzywa na zupę gulaszową : cebule, marchew, pietruszkę, czosnek i ziemniaki obierz. Paprykę umyj, następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pamiętaj, że do zupy gulaszowej składniki nie musza być krojone drobno . Większe kawałki dodadzą zupie ciekawszej faktury oraz sprawią, że będzie bardziej sycąca .
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz przeciśnięte ząbki czosnku, lekko podsmaż. Nie dopuść do przypalenia tych składników , aby nie nabrały nieprzyjemnego gorzkiego posmaku.
Mięso na zupę gulaszową opłucz zimną wodą a następnie pokrój w kostkę . Dodaj na patelnię i smaż razem z czosnkiem i cebulą. Obsmaż na rumiano z każdej strony, aby zamknąć pory w mięsie . Dzięki temu cały smak dostanie w mięsnych kawałkach.
Składniki zupy gulaszowej przełóż z patelni do garnka. Zalej bulionem, dodaj marchew i pietruszkę, oraz wszystkie przyprawy poza oregano . Podgotuj chwilę, a następnie dorzuć do garnka paprykę i ziemniaki.
Zupę gulaszową gotuj pod przykryciem przez ok. pół godziny . Po tym czasie dodaj pomidory z puszki razem z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem, na koniec dodaj oregano. Pozostaw zupę gulaszową pod przykryciem na ok. 10-15 min, po czym podawaj . Zupa gulaszowa będzie wyśmienita podania również następnego dnia. Wypróbuj naszą wegetariańską alternatywę gulaszu . Zupa gulaszowa z kurczakiem to kolejna pyszna propozycja .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama