Smakosze.pl Przepisy Prosta i pożywna zupa gulaszowa. Doskonały obiad na 2 dni
Canva / anandaBGD

Prosta i pożywna zupa gulaszowa. Doskonały obiad na 2 dni

23 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zupa gulaszowa jest wyborną propozycją na nadchodzące chłodne wieczory. Dobrze przyprawiona, aromatyczna i sycąca, dodatkowo zyskuje na smaku po odpowiednim przegryzieniu się składników. Zupa gulaszowa przyrządzona według tego przepisu zachwyci Cię zaraz po zrobieniu jak również na następny dzień.

Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z kuchni węgierskiej. Charakterystyczna dla niej jest duża zawartość papryki oraz starannie dobrane przyprawy. Jest to niejako połączenie zupy z drugim daniem a uczciwy talerz zupy gulaszowej nasyci nawet największego głodomora.

Przepis na pyszną zupę gulaszową

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 3 średnie ziemniaki

  • 2 duże cebule

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 czerwona papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 litr bulionu

  • olej do smażenia

Przyprawy:

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżka oregano

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 2 łyżki wędzonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Pożywna zupa gulaszowa krok po kroku

Przygotuj warzywa na zupę gulaszową : cebule, marchew, pietruszkę, czosnek i ziemniaki obierz. Paprykę umyj, następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pamiętaj, że do zupy gulaszowej składniki nie musza być krojone drobno . Większe kawałki dodadzą zupie ciekawszej faktury oraz sprawią, że będzie bardziej sycąca .

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz przeciśnięte ząbki czosnku, lekko podsmaż. Nie dopuść do przypalenia tych składników , aby nie nabrały nieprzyjemnego gorzkiego posmaku.

Mięso na zupę gulaszową opłucz zimną wodą a następnie pokrój w kostkę . Dodaj na patelnię i smaż razem z czosnkiem i cebulą. Obsmaż na rumiano z każdej strony, aby zamknąć pory w mięsie . Dzięki temu cały smak dostanie w mięsnych kawałkach.

Składniki zupy gulaszowej przełóż z patelni do garnka. Zalej bulionem, dodaj marchew i pietruszkę, oraz wszystkie przyprawy poza oregano . Podgotuj chwilę, a następnie dorzuć do garnka paprykę i ziemniaki.

Zupę gulaszową gotuj pod przykryciem przez ok. pół godziny . Po tym czasie dodaj pomidory z puszki razem z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem, na koniec dodaj oregano. Pozostaw zupę gulaszową pod przykryciem na ok. 10-15 min, po czym podawaj . Zupa gulaszowa będzie wyśmienita podania również następnego dnia. Wypróbuj naszą wegetariańską alternatywę gulaszu . Zupa gulaszowa z kurczakiem to kolejna pyszna propozycja .

Canva / GMVozd
Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy