Prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w 8 minut
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 8 minut. Włoskie ciasteczka biszkoptowe, krem z mascarpone i białej czekolady, krem z czekolady deserowej i oryginalne kakao to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.
Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, ciasta, których nie trzeba piec są naprawdę szybkie w przygotowaniu i gotowe po około godzinie- dwóch. Tak przygotowywane desery są mocną konkurencją dla tradycyjnych wypieków.
Ciasto bez pieczenia sprawdzi się zarówno do kawy w spokojny, upalny weekend, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi, czy w rodzinnym gronie. Deser na włoskich biszkoptach znika jeszcze tego samego dnia- jest pyszny, a kremy są puszyste jak chmurka, przez co każdy prosi o dokładkę.
Ciasteczka włoskie musimy delikatnie nasączyć, najlepiej w mleku, ale możemy wykorzystać również zimną herbatę czarną. Po nasączeniu biszkopty stają się miękkie, lepiej łączą się z kremem i znacznie łatwiej się później kroją.
Przepis na ciasto bez pieczenia
Składniki (blacha o wymiarach 22x28 cm):
-
200-300 g włoskich ciasteczek biszkoptowych
-
szklanka mleka do moczenia biszkoptów
-
500 g serka mascarpone
-
400 ml schłodzonej śmietanki 30%
-
3 łyżki cukru pudru
-
tabliczka białej czekolady
-
pół tabliczki czekolady deserowej
-
kakao do posypania
Jak zrobić ekspresowe ciasto bez pieczenia?
Formę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj nasączone w mleku biszkopty. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź, rozpuść również osobno czekoladę deserową.
Mascarpone miksuj chwilę z cukrem pudrem, następnie dodaj roztopioną białą czekoladę. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do mascarpone, mieszaj, aż powstanie puszysty krem. Połowę kremu przełóż na biszkopty, resztę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą deserową i wyłóż na biały krem.
Całość przykryj kolejną warstwą biszkoptów namoczonych w mleku i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ciasto oprósz kakao i podaj. Latem koniecznie przygotuj również tiramisu - włoski deser bez pieczenia z filiżanką mocnej, czarnej kawy smakuje wybornie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
-
Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna
-
Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
Źródło: kanał Cookrate- Polska na YouTube