Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Niedrogi deser bez pieczenia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.05.2022 14:24

Prosty przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Niedrogi deser bez pieczenia

tiramisu
canva/AlexPro9500

Na popołudniową osłodę proponujemy niedrogi deser bez pieczenia. Poznacie przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Według niego przygotujecie słynną włoską słodycz w tańszej wersji, ale bez straty dla smaku. Przygotujcie się na to, że szybko zniknie z talerzyków.

Tiramisu to chyba najsłynniejszy, włoski deser. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z żółtkami i ubitymi białkami, a potem przekłada go biszkoptami. Deser jest dość prosty do zrobienia i bardzo smaczny.

Jeśli jednak chcecie zrobić tiramisu, a nie macie akurat mascarpone pod ręką, nic straconego. Do przygotowania tego deseru możecie też wykorzystać delikatny twarożek, np. kanapkowy. Przy okazji nieco zaoszczędzicie, bo nasz specjał nie wymaga też użycia jajek.

Przepis na tiramisu bez jajek i mascarpone

Składniki:

  • 400 g twarogu mielonego lub serka kanapkowo-sernikowego

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 200 g śmietany 12 proc.

  • 3/4 szklanki cukru drobnego

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżka zagęszczacza do śmietany

  • duża paczka biszkoptów

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • ok. 300 ml mocnego, wystudzonego naparu kawy

  • 2 łyżki likieru amaretto lub rumu

Przygotowanie deseru

Twaróg zmiksuj ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj zagęszczacz do śmietany, ubijaj jeszcze chwilę. Ubitą śmietankę dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.

Przygotuj szklaną lub ceramiczną formę na deser. Jej dno wyłóż warstwą biszkoptów maczanych w kawie z dodatkiem likieru. Oprósz kakao, sypiąc je przez sitko.

Przykryj połową masy serowej, wyrównaj, przykryj drugą warstwą namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty wyłóż drugą warstwę masy serowej. Wyrównaj jej powierzchnię.

Naczynie z tiramisu przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem deser posyp grubszą warstwą kakao.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne tiramisu, również znajdziesz go na naszej stronie. Polecamy też recepturę na babeczki tiramisu.

biszkopty
biszkopty

Źródło zdjęcia: canva/Fascinadora Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniatosztuka.blogspot