Smakosze.pl Porady Prosty sposób na aromatyczne kotlety mielone
canva/ Mattias Gronlund

Prosty sposób na aromatyczne kotlety mielone

6 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety mielone to proste danie, które często gości na naszych stołach. Gdy wzbogacimy je o niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi , zyska ono nowy zaskakujący smak. Podajemy przepis na słynne mielone w zupełnie nowej wersji!

Przepis na aromatyczne kotlety mielone

Lista składników:

  • 600 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 2 kajzerki

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

  • bułka tarta

  • olej

Sposób wykonania:

Włóż mięso mielone do miski i dopraw je solą oraz pieprzem. Wbij w nie jajko, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Dodaj do dania posiekaną cebulę oraz odciśnięte z nadmiaru wody kajzerki.

Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie uformuj z nich niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym na patelni oleju . Podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Dodatek czosnku niedźwiedziego nie tylko wzmocni ich smak, ale również doda potrawie nieziemskiego aromatu! Dlaczego warto po niego sięgać? Śpieszymy z odpowiedzią!

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi to aromatyczna roślina, która doskonale wzmocni smak wielu potraw choćby wspomnianych kotletów mielonych. Możemy ją jeść zarówno w formie surowych liści, jak i sproszkowanej przyprawy.

Roślina słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale również ze swoich cennych właściwości. Czosnek niedźwiedzi reguluje ciśnienie krwi, zwalcza bakterie i grzyby oraz działa bardzo korzystnie na nasze trawienie . W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?

Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi?

Suszony czosnek niedźwiedzi może być doskonałym dodatkiem do wielu mięs. Z jego surowych liści zrobimy m.in. wyborne pesto. Ma bazie rośliny możemy również przygotować cenną dla naszego zdrowia nalewkę.

Roślina znajduje się pod ochroną, dlatego, zamiast zrywać ją w lasach, lepiej hodować we własnym ogródku. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule .

Polecamy również nasz tekst na temat zalet innego wiosennego przysmaku - mniszka lekarskiego. Znajdziecie go tutaj .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefinedźródło: poradnik zdrowie/ gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy