Prosty sposób na aromatyczne kotlety mielone
Kotlety mielone to proste danie, które często gości na naszych stołach. Gdy wzbogacimy je o niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi , zyska ono nowy zaskakujący smak. Podajemy przepis na słynne mielone w zupełnie nowej wersji!
Przepis na aromatyczne kotlety mielone
Lista składników:
-
600 g mięsa mielonego
-
1 jajko
-
2 kajzerki
-
sól i pieprz do smaku
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
-
bułka tarta
-
olej
Sposób wykonania:
Włóż mięso mielone do miski i dopraw je solą oraz pieprzem. Wbij w nie jajko, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Dodaj do dania posiekaną cebulę oraz odciśnięte z nadmiaru wody kajzerki.
Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie uformuj z nich niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym na patelni oleju . Podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Dodatek czosnku niedźwiedziego nie tylko wzmocni ich smak, ale również doda potrawie nieziemskiego aromatu! Dlaczego warto po niego sięgać? Śpieszymy z odpowiedzią!
Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi to aromatyczna roślina, która doskonale wzmocni smak wielu potraw choćby wspomnianych kotletów mielonych. Możemy ją jeść zarówno w formie surowych liści, jak i sproszkowanej przyprawy.
Roślina słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale również ze swoich cennych właściwości. Czosnek niedźwiedzi reguluje ciśnienie krwi, zwalcza bakterie i grzyby oraz działa bardzo korzystnie na nasze trawienie . W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?
Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi?
Suszony czosnek niedźwiedzi może być doskonałym dodatkiem do wielu mięs. Z jego surowych liści zrobimy m.in. wyborne pesto. Ma bazie rośliny możemy również przygotować cenną dla naszego zdrowia nalewkę.
Roślina znajduje się pod ochroną, dlatego, zamiast zrywać ją w lasach, lepiej hodować we własnym ogródku. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule .
Polecamy również nasz tekst na temat zalet innego wiosennego przysmaku - mniszka lekarskiego. Znajdziecie go tutaj .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefinedźródło: poradnik zdrowie/ gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram