Smakosze.pl Porady Prosty sposób na chrupiące kotlety schabowe
canva.com/Juan Moyano

Prosty sposób na chrupiące kotlety schabowe

2 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlet schabowy z miękką, rozpadającą się panierką nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego poniższy sposób, który polega na dodaniu do panierki płatków kukurydzianych, rozwiązuje ten problem. Po usmażeniu kotlet jest chrupiący i przepyszny.

Kotlety schabowe nie mają sobie równych, czego dowodem jest ich ogromna popularność w całej Polsce - co niedziela kraj wypełnia się dźwiękami tłuczenia mięsa, co natychmiast wywołuje zwiększoną produkcję śliny.

Niestety sporo ludzi nie do końca wie jak usmażyć je w taki sposób, aby panierka trzymała się mięsa, nie odpadała podczas smażenia, a podczas jedzenia przyjemnie chrupała w ustach. Na szczęście istnieje bardzo łatwa metoda, aby uzyskać wszystkie te cechy.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

Podstawą schabowych jest oczywiście mięso, dlatego warto zadbać o jego jak najlepszą jakość. Schab nie może mieć zbyt dużych przerostów tłuszczowych, a jego kolor powinien być delikatnie różowy.

Poza mięsem ważna jest panierka - w tym wydaniu dodaje się do niej odrobinę pokruszonych płatków śniadaniowych. Należy wybrać niesłodzone płatki, dlatego zwykłe płatki kukurydziane sprawdzą się najlepiej.

Podczas smażenia przyjemnie się skarmelizują, nadając mięsu wspaniałego smaku i aromatu, a sama panierka będzie chrupiąca i znacznie bardziej zbita, niż w oryginalnych kotletach. Twoja rodzina będzie zachwycona, gdy podasz do stołu taki rarytas.

Jak uniknąć odpadania panierki z kotletów?

Podczas panierowania bardzo ważne jest dokładne wysuszenie mięsa. Po ewentualnym myciu (czego nie powinno się robić, gdyż kropelki wody zanieczyszczone mięsem skapują na kuchenne sprzęty i blat) warto przetrzeć je ręcznikiem kuchennym.

Z kolei przed samym panierowaniem, dla lepszej przyczepności panierki, można obtoczyć rozbite kotlety w mące pszennej. Mąka sprawi, że jajko lepiej przyczepi się do mięsa i stworzy swojego rodzaju fundament dla składników panierki.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

W celu poprawienia smaku kotletów, do panierki dodaje się przyprawy. Poza oczywistą solą i pieprzem, świetnie sprawdza się suszona słodka papryka, wędzona papryka, czosnek granulowany czy zioła prowansalskie. W tej kwestii możliwe są eksperymenty, co ułatwi znalezienie swojego ulubionego smaku.

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T124614.302
undefined

Źródło: gerenme, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy