Przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką
Młode ziemniaki są dla wielu z nas prawdziwym przysmakiem letnich dni. Czekamy na nie cały rok, dlatego w sezonie chcemy je serwować jak najczęściej. Kucharz Michał Toczyłowski podzielił się prostym, ale wyjątkowo efektownym przepisem na wyborną sałatkę właśnie ze wspomnianymi młodymi ziemniakami "w roli głównej". Nie zabraknie w niej również innych letnich przysmaków!
Więcej przepisów Michała Toczyłowskiego znajdziecie ja jego blogu. Utalentowany kucharz prezentuje na nim pyszne potrawy na każdą porę roku! Serdecznie zachęcamy Was do odwiedzenia jego strony internetowej!
Mamy wielką przyjemność podzielić się z Wami jednym z przepisów pana Michała. Jest to naszym zdaniem idealny kandydat do tytułu "wymarzony wiosenny obiad". Poniżej podajemy przepis na cudowne młode ziemniaki z bobem oraz botwinką .
Przepis na młode ziemniaki z bobem i botwinką
Składniki:
-
0,5 kg młodych ziemniaków
-
0,5 kg bobu
-
Kilkanaście sztuk dobrze umytych młodych marchewek
-
1 pęczek botwiny
-
2 dymki
-
2 ząbki czosnku
-
kilka plastrów dobrego boczku (opcjonalnie)
-
2 łyżki masła
-
1 pęczek szczypiorku
-
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie . W tym samym czasie "wrzuć na wrzątek" bób. Odcedź go i przelej zimną wodą, aby warzywo zachowało swój apetyczny zielony kolor. W zależności od swoich preferencji: możesz go obrać ze skórki lub ją zostawić. Pokrój drobno botwinkę, cebulkę oraz opcjonalnie dobrej jakości boczek .
Podsmaż boczek na patelni, aby wytopić z niego jak najwięcej tłuszczu. Następnie dodaj do niego cebulkę i marchewki. Podsmażaj wszystkie składniki tak długo, aby cebulka się zeszkliła. Dodaj na patelnię masło, ugotowane młode ziemniaki i wciąż podsmażaj ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dorzuć posiekaną botwinkę.
Nasze danie jest już prawie gotowe. Ostatnim krokiem jest starcie na drobnych oczkach czosnku i dorzucenie go na patelnię wraz z ugotowanym wcześniej bobem . Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj kilka minut, aby smaki się ze sobą dobrze połączyły.
Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Po przełożeniu na talerz posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem . Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
-
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
źródło: michaltoczylowski.pl
undefinedundefinedundefined