Przepis na ogórki curry w słoikach z dodatkiem papryki
Ogórki ze słoika wcale nie muszą być nudne - wystarczy dodać do nich dwie łyżki suszonej papryki i curry, aby odmienić ich smak. Tak przygotowane ogórki smakują wybornie i idealnie pasują do wielu różnych dań. Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie powiewu świeżości do swoich przetworów.
Ogórki ze słoika są klasyką, z której praktycznie żaden z nas nie potrafiłby zrezygnować. Smak dobrze zamarynowanych warzyw w zalewie octowej z przyprawami potrafi wzbogacić niejeden posiłek.
Warto przy tym pamiętać, że praca przy takich przetworach jest stosunkowo niewielka - wystarczy bowiem odrobina wysiłku i po zamarynowaniu, wszystkie składniki są aromatyczne i smakowite.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.
Przepis na ogórki w zalewie z papryką i curry
Składniki:
-
2.5 kg ogórków
-
4 szklanki wody
-
1.5 szklanki octu
-
1.5 szklanki cukru
-
4 cebule
-
6 ząbków czosnku
-
2 łyżki soli
-
2 łyżki pieprzy
-
2 łyżeczki curry
-
2 łyżeczki papryki słodkiej
-
2 łyżeczki ziaren gorczycy
Zacznij od umycia ogórków, osuszenia ich i pokrojenia w ćwiartki lub plasterki równej wielkości. Cebulę obierz z wierzchnich warstw, przekrój ją na pół i pokrój w półplasterki. Warzywa wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 30 minut.
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Zagotuj mieszankę, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż ten całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozwól zalewie ostudzić się do temperatury pokojowej.
Z warzyw odlej 2/3 wody. Wsyp do nich pieprz, curry, paprykę oraz ziarna gorczycy. Wymieszaj całość dokładnie. Do wyparzonych i czystych słoików wkładaj warzywa z przyprawami - ważne jest, aby mocno je upchać. Zalej słoiki zalewą, zakręć wieczka i zapasteryzuj.
Źródło: janzwolinski, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin.pl