Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Podaję ją co roku na Wielkanoc zamiast jarzynowej
Canva/egiss

Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Podaję ją co roku na Wielkanoc zamiast jarzynowej

10 marca 2024

Świąteczna sałatka niejedno ma imię. Choć wielu nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej jarzynowej, warto czasem postawić na eksperymenty. Doskonałe rezultaty daje ten – warstwowa sałatka bogata w białko.

Sałatka warstwowa

Taka sałatka to niezwykła mieszanka smaków. Połączenie ananasa i szynki nie powinno przesadnie zadziwiać, ale kiedy w jednej misce z tym owocem znajduje się jajko, brzmi to intrygująco. W tym wypadku ryzyko opłaca się – sałatka jest niezwykle ciekawa w smaku.

Jej dodatkowym atutem jest wygląd. Sałatkę taką można wykonać w szklanym naczyniu jako warstwową. Kolorowe pasy kolejnych składników będą doskonałą „jadalną dekoracją” świątecznego stołu.

sałatka z jajkiem i cebulą
fot. Canva
Naukowcy alarmują: camembert może zniknąć. Już nigdy nie zjemy serów pleśniowych?

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Sałatkę wykańczamy sosem majonezowo-jogurtowym, w którym proporcje obu składników możemy zmieniać według uznania. W naszym przepisie używamy kapusty pekińskiej , ale ten produkt też możemy zmienić na dowolną inną kapustę.

Składniki

  • 6 jajek
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ½ ananasa (lub puszka plastrów w syropie)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy sałatkę z ananasem

Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Kroimy je pionowo w plastry i najładniejsze z nich zostawiamy do dekoracji , a pozostałe części jajek siekamy. Groszek i kukurydzę odcedzamy osobno na sitku. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych okach, a szynkę kroimy w paski.

Do sałatki używamy najlepiej młodych łodyg selera naciowego. Jeśli są już bardziej zgrubiałe, obieramy stwardniałe łyka. Selera kroimy w półplasterki. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.

Na dnie salaterki układamy warstwę selera, a następnie kukurydzę, po czym szynkę. Na bokach naczynia układamy plasterki jajka . Pozostałą część jajka wykładamy jako kolejną warstwę. Dalej układamy pozostałe składniki sałatki.

Przykrywamy całość wymieszanym jogurtem z majonezem przyprawionym do smaku solą i pieprzem . Na wierzch układamy warstwę posiekanej kapusty pekińskiej i pokrojoną w kostkę paprykę.

Wypróbuj też przepisy na faszerowaną mięsem cebulę i niezwykłe placki ziemniaczane .

sałatka z jajkiem i kukurydzą
fot. Canva
Wystarczy, że połączę colę z pomarańczami. Ten deser bez pieczenia to przebój w moim domu
To najlepszy patent na panierowanie schabowych. O tym dodatku nikt by nie pomyślał
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy