Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
screen z filmu na kanale YouTube Smakosze

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę

8 grudnia 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Surówka wcale nie musi być nudna. Ten przepis dostałam od cioci i zbiera on pochwały całej rodziny. W dodatku pasuje niemal do wszystkiego: zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. W czym tkwi sekret jej smaku?

Surówka z selera lepsza niż z restauracji

Surówka z selera jest hitem w moim domu. Prosta, szybka i pełna smaku cieszy się ogromną popularnością wśród domowników. S ekretem jej smaku są rodzynki, jednak zgodnie ze wskazówką mojej cioci - z powodzeniem można zastąpić je suszoną żurawiną . Jeszcze lepiej podkręci smak dania. Poniżej podaję hitowy przepis.

Surówka z selera lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 2 dodatkach
canva/Alex88

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki

Lista składników na surówkę z selera

Lista składników na surówkę:

  • 1 seler korzeniowy
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku

Jak zrobić surówkę z selera?

Obierz seler i jabłko i zetrzyj je na dużych oczkach, a następnie skrop je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru. Rodzynki i żurawinę przelej wrzątkiem, wystudź, dodaj do selera, wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz majonezem , dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego!

Wskazówki:

  • Aby surówka była mniej kaloryczna, możesz do niej dodać sam jogurt naturalny, bez majonezu.
  • Smak surówki dobrze uzupełnią również: posiekane orzechy włoskie oraz pokrojony w kostkę ananas.

Danie doskonale komponuje się m.in. z kotletami gyros i pieczonymi ziemniakami . Taka uczta niejednym przypadła już do gustu!

Przepyszna surówka z selera
Screen z kanału Smakosze na You Tube
Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy