Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Pierogi mogą być bardzo różne, a zmieniać się może znacznie więcej niż tylko farsz. Chińska pierogarka pokazała mi jak wykonać ten przysmak z ciasta innego niż znane w kuchni polskie. Wyszły bardziej niż pyszne. Musicie spróbować.
Ciasto na pierogi nie tylko z mąki, soli i wody
Gdyby ktoś wcześniej mi powiedział, że można przygotować pierogi z tym dodatkiem, nie uwierzyłabym. Zawsze lubiłam eksperymenty, ale w przypadku akurat tego dania nie uznawałam kompromisów. W końcu pierogi to farsz zamknięty w cieście z mąki wody i odrobiny soli.
Tak robiła je moja babcia, która przyrządzała tż świetne pampuchy i pyzy. Poznana na wyjeździe do Azji pierogarka pokazała mi jednak przysmak, który mnie olśnił. Jej wersja pierogów jest tak pyszna, że inne się nie umywają. Co jest jej sekretem? Czytajcie dalej.
Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchniPrzepis na smakowite pierogi chińskie
Pierogi chińskie baozi są proste, choć ich zrobienie wymaga trochę cierpliwości i zręczności manualnej. Ciasto zawiera drożdże i musi wyrosnąć, a zawijać trzeba je w określony sposób. Niemniej warto ich spróbować, bo choć są inne od naszych tradycyjnych, pozostają niesamowicie smaczne.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- pół łyżki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g tłustego boczku
- pół szklanki grzybów shiitake
- pół szklanki grzybów mun
- 120 g krewetek lub piersi z kurczaka
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników wystarczy, by zrobić pierogi, które smakują jak wykonane przez kucharkę z drugiego końca świata. Zbierzcie je i przetestujcie przepis. Z instrukcją zamieszczoną poniżej wcale nie będzie to skomplikowane.
Jak zrobić pierogi chińskie? Kluczowe jest ciasto
Wykonanie smakowitych paczuszek zaczynam od starannego namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Mąkę przesiewam do miski i mieszam ją z cukrem. Teraz rozrabiam świeże drożdże z wodą.
Dodaję do nich sodę oczyszczoną, mieszam i sporządzony roztwór stopniowo wlewam do miski z suchymi produktami. Wyrabiam masę szpatułą, a następnie ręką przez mniej więcej 10 minut. Miskę z ciastem przykrywam folią i odstawiam, by masa wyrosła. W tym czasie sporządzam farsz.
Siekam wieprzowinę, krewetki oraz namoczone grzyby shiitake i mun. Wszystkie składniki łączę ze sobą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z wyrośniętego i lekko wyrobionego ciasta formuje walec. Przecinam go na pół i kroję na kawałki wielkością zbliżone do piłki golfowej.
Rozwałkowuję tak, aby na środku powstało mi zgrubienie. Nakładam porcję farszu i naciągam ciasto, zamknąć ją w środku. Tak przygotowane pierogi chińskie umieszczam w parowniku i gotuję około 15 minut.
Wskazówka: grzyby shiitake i mun znajdziecie w sklepach azjatyckich, ale zawsze można je zastąpić polskimi leśnymi skarbami. Parownik natomiast świetnie zastąpi konstrukcją z sita, gazy i garnka z pokrywką.
Jak podać pierogi chińskie?
Azjatyckie pierogi najlepiej smakują, gdy zanurza się je delikatnie w odrobinie sosu sojowego. Wybierzcie taki, który nie zawiera dużo soli i używajcie oszczędnie, a smak będzie idealny. Można też sięgnąć po sos tamari, który smakuje bardzo podobnie i jest pozbawiony glutenu.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne pierogi. Sprawdźcie ruskie w wersji roślinnej z tofu zamiast twarogu. Być może skusi was też słodkie danie z makiem — smakuje nie tylko w święta.