Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
![Pierogi chińskie](https://images.iberion.media/images/1920/Pierogi_chinskie_1d51f15a32.jpg)
Pierogi mogą być bardzo różne, a zmieniać się może znacznie więcej niż tylko farsz. Chińska pierogarka pokazała mi jak wykonać ten przysmak z ciasta innego niż znane w kuchni polskie. Wyszły bardziej niż pyszne. Musicie spróbować.
Ciasto na pierogi nie tylko z mąki, soli i wody
Gdyby ktoś wcześniej mi powiedział, że można przygotować pierogi z tym dodatkiem, nie uwierzyłabym. Zawsze lubiłam eksperymenty, ale w przypadku akurat tego dania nie uznawałam kompromisów. W końcu pierogi to farsz zamknięty w cieście z mąki wody i odrobiny soli.
Tak robiła je moja babcia, która przyrządzała tż świetne pampuchy i pyzy. Poznana na wyjeździe do Azji pierogarka pokazała mi jednak przysmak, który mnie olśnił. Jej wersja pierogów jest tak pyszna, że inne się nie umywają. Co jest jej sekretem? Czytajcie dalej.
![Lepienie pierogów chińskch.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Lepienie_pierogow_chinskch_71dc06d808.jpg)
Przepis na smakowite pierogi chińskie
Pierogi chińskie baozi są proste, choć ich zrobienie wymaga trochę cierpliwości i zręczności manualnej. Ciasto zawiera drożdże i musi wyrosnąć, a zawijać trzeba je w określony sposób. Niemniej warto ich spróbować, bo choć są inne od naszych tradycyjnych, pozostają niesamowicie smaczne.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- pół łyżki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g tłustego boczku
- pół szklanki grzybów shiitake
- pół szklanki grzybów mun
- 120 g krewetek lub piersi z kurczaka
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników wystarczy, by zrobić pierogi, które smakują jak wykonane przez kucharkę z drugiego końca świata. Zbierzcie je i przetestujcie przepis. Z instrukcją zamieszczoną poniżej wcale nie będzie to skomplikowane.
Jak zrobić pierogi chińskie? Kluczowe jest ciasto
Wykonanie smakowitych paczuszek zaczynam od starannego namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Mąkę przesiewam do miski i mieszam ją z cukrem. Teraz rozrabiam świeże drożdże z wodą.
Dodaję do nich sodę oczyszczoną, mieszam i sporządzony roztwór stopniowo wlewam do miski z suchymi produktami. Wyrabiam masę szpatułą, a następnie ręką przez mniej więcej 10 minut. Miskę z ciastem przykrywam folią i odstawiam, by masa wyrosła. W tym czasie sporządzam farsz.
Siekam wieprzowinę, krewetki oraz namoczone grzyby shiitake i mun. Wszystkie składniki łączę ze sobą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z wyrośniętego i lekko wyrobionego ciasta formuje walec. Przecinam go na pół i kroję na kawałki wielkością zbliżone do piłki golfowej.
Rozwałkowuję tak, aby na środku powstało mi zgrubienie. Nakładam porcję farszu i naciągam ciasto, zamknąć ją w środku. Tak przygotowane pierogi chińskie umieszczam w parowniku i gotuję około 15 minut.
Wskazówka: grzyby shiitake i mun znajdziecie w sklepach azjatyckich, ale zawsze można je zastąpić polskimi leśnymi skarbami. Parownik natomiast świetnie zastąpi konstrukcją z sita, gazy i garnka z pokrywką.
Jak podać pierogi chińskie?
Azjatyckie pierogi najlepiej smakują, gdy zanurza się je delikatnie w odrobinie sosu sojowego. Wybierzcie taki, który nie zawiera dużo soli i używajcie oszczędnie, a smak będzie idealny. Można też sięgnąć po sos tamari, który smakuje bardzo podobnie i jest pozbawiony glutenu.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne pierogi. Sprawdźcie ruskie w wersji roślinnej z tofu zamiast twarogu. Być może skusi was też słodkie danie z makiem — smakuje nie tylko w święta.
![Pierogi chińskie mają specjalne ciasto.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_chinskie_maja_specjalne_ciasto_fb80959e24.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/Nalesniki_6c693e95d2.jpg)
![Karp smażony z dwoma dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/Karp_smazony_z_dwoma_dodatkami_25bde762bf.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)