Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną
Nie da się ukryć, że wątróbka z dodatkiem owoców nie jest niczym nowym. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jabłkiem. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym jedną z głównych ról grają gruszki. Efekt powala na łopatki.
Wątróbka w niecodziennej odsłonie zachwyci najbliższych
Bez wątpienia wątróbka często gości na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie. Niedawno prezentowaliśmy sposób, dzięki któremu nasza wątróbka nie wyjdzie zbyt sucha . Dziś mamy gratkę dla wymagających smakoszy.
Wątróbka z dodatkiem gruszki charakteryzuje się bogatym smakiem oraz kuszącym aromatem . Danie momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Oprócz gruszek w daniu zagości jeszcze jeden pyszny składnik.
Gruszki to nie wszystko. Tym razem wątróbka zostanie przez nas wzbogacona również o żurawin ę. Takie połączenie z pewnością zainteresuje wielbicieli swojskich smaków. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
800 g wątróbki drobiowej
-
3 gruszki
-
80 g suszonej żurawiny
-
3 cebule
-
70 ml białego wina
-
natka pietruszki
-
czarny pieprz
-
sól
-
olej
(Canva / MarenWischnewski)
Wątróbka z gruszką i żurawiną smakuje obłędnie
Na początku wątróbkę oczyszczamy z wszelkich błon. Myjemy ją i osuszamy. Obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy ją na oleju . Kiedy już się zeszkli, wzbogacamy cebule o żurawinę. Wszystko mieszamy, a na patelnię dodajemy wątróbkę
Wątróbka powinna zmięknąć, smażymy ją, dopóki to nie nastąpi. W międzyczasie doprawiamy ją solą i pieprzem. Nie zaszkodzi również dodatek w postaci wędzonej papryki. Podkreśli ona mięsny smak dania .
Gruszki obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je na ćwiartki. Owoce należy dodać razem z winem pod koniec smażenia . Wszystkie składniki podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu. W tym czasie gruszki powinny zmięknąć.
Gotowy specjał posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Domownicy z pewnością nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej. Warto wiedzieć, jak usmażyć wątróbkę, by nie dominowała w niej gorycz .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis