Przepis na zupę z kurczaka przywiozłam z Grecji. Tradycyjny rosół może się schować
Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni.
Avgolemono, czyli grecki rosół
Do jedzenia rosołu nikogo nie trzeba namawiać . Ta tradycyjna polska zupa pysznie smakuje i doskonale rozgrzewa. Jeśli lubisz polski rosół, to skosztuj greckiej zupy Avgolemono. To danie może zaskoczyć. Zwykle rosół jest rozgrzewający i dość gęsty. Natomiast grecki rosół orzeźwia i jest lekki.
Avgolemono przygotowany jest z cytryny. Ta grecka zupa jest idealna na upalne dni. Zrobiona na bazie bulionu drobiowego wyróżnia się
delikatnym smakiem i świeżością . Różni się wszystkim od tradycyjnego polskiego rosołu. Poniżej znajdziesz przepis na grecki rosół.
Jak ugotować grecki rosół?
Składniki:
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2 cytryny
- 3 jajka
- 1łyżka wody
- 1 szklanka makaronu orzo lub ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- kolendra do posypania
Przygotowanie greckiego rosołu zacznij od ugotowania makaronu orzo według zaleceń na opakowaniu. Możesz też użyć ryżu. Następnie oczyść pierś z kurczaka, pokój ją w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Mięso odstaw. Do miski wbij jajka, wlej wodę i sok z cytryn.
Składniki dokładnie wymieszaj. Stopniowo wlewaj do nich gorący bulion. Mieszaj, by jajka nie zaczęły się ścinać. Teraz mieszankę wlej do garnka z resztą bulionu. Powoli mieszaj, Zupa będzie kremowa i delikatna. Rosół dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z kolendrą.
Avgolemono, czyli świeżość na talerzu
Grecki rosół wychodzi świeży i delikatny. Zupa wyróżnia się kwaskowatością i orzeźwiającym smakiem. Takie danie będzie w sam raz na upalne dni. Zupa nasyci, ale też orzeźwi. Grecka specjalność jest warta przygotowania w swoim domu.
Dlatego sięgnij po ten przepis i ugotuj grecki rosół . Z kurczaka i cytryny przyrządzisz doskonałe dni na letni obiad. Poczujesz smak Grecji i świeżości. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić apetyczne pieczone udka z kurczaka. Podawaliśmy też przepis na bryzol rodem z czasów PRL.
Źródło: pysznosci.pl