Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało kto robi już dżem z tych owoców. Przygotowuję go co roku o tej porze
Monika Dec
Monika Dec 28.08.2024 18:46

Mało kto robi już dżem z tych owoców. Przygotowuję go co roku o tej porze

dżem z winogron
Fot. Shutterstock

Każdy zna dżem truskawkowy i wiśniowy. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy skupiać się jedynie na sprawdzonych klasykach. Właśnie zaczął się sezon na uwielbiane owoce. Przygotujemy z nich nie tylko sok, ale również doskonały dżem. Będzie idealny do naleśników, racuchów lub świeżo upieczonej chałki.

Dżem idealny do naleśników

Właśnie rozpoczął się sezon na winogrona. Wielu z nas ma je na swoich działkach i ogrodach. Z tych owoców co roku przygotowuję smaczny dżem na zimę. Jest to dość nietypowa propozycja na przetworzenie tych owoców. Większość przygotowuje z nich sok lub domowe wino.

Ugotowane owoce doprawione niezwykle aromatycznym kardamonem są wręcz idealną propozycją dla wszystkich koneserów ciekawych połączeń smakowych. Będą świetnym dodatkiem do słodkich placuszków. Sprawdzą się też w wytrawnym wydaniu - mogą być dodatkiem do deski serów. Poniżej zdradzamy, jak przyrządzić dżem z winogron. Zapisz go koniecznie w swoim zeszycie z przepisami.

winogrona
fot. Canva

 

Siostra Anastazja przeszła samą siebie. Jej przepis na ciasto z chałwą uwielbia cała Polska

Przepis na aromatyczny dżem winogron

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 25 - 30 dag cukru 
  • 3 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Jak przygotować dżem z winogron?

Umyj owoce i usuń gałązki. Wrzuć je do  garnka z grubszym dnem. Wsyp ok. 30 dag cukru oraz łyżeczkę kardamonu. Odstaw mieszankę na 2 godziny w chłodne miejsce. Przez ten czas winogrona puszczą sok.

Po dwóch godzinach zagotowujemy owoce i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Gotujemy mieszankę przez 10 minut. Po tym czasie, przecieramy owoce przez sito, tak aby usunąć pestki i skórki. Dalej gotujemy dżem, a gdy zgęstnieje, wlewamy do niego sok z cytryn i sypiemy szczyptę soli. Podgrzewamy mus przez kwadrans, a następnie wlewamy go do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcamy je i pasteryzujemy.

dżem.jpg
fot. Canva