Ten przepis doprowadzi cię do szaleństwa. Te udka z kurczaka to danie na medal
Mogłoby się wydawać, że nie ma bardziej banalnego dania niż pieczony kurczak. Jednak potrawa taka może mieć tyle obliczy, że nigdy się nie znudzi. Oto jedno z nich.
Pieczony kurczak
Wielu mięsożerców śmieje się, że kurczak to wegetariańska opcja. Faktycznie, nie jest tak mięsnym mięsem jak wołowina czy choćby wieprzowina, a filet drobiowy to chyba najdelikatniejsza mięsna tuszka, jaką da się znaleźć. Ale pieczone udka mają swój wyrazisty i ciekawy charakter.
Zwłaszcza jeśli podbijemy go nie tylko marynatą, lecz także dodatkami warzywnymi, z którymi je pieczemy. Dzisiaj więc przygotowujemy pełne w smaku, bogate danie z tanich składników, w tym udek kurczaka.
Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiadPrzepis na udka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obfite i smaczne. Kurczak taki, choć sam zawiera już warzywa, podany jest tam dodatkowo z duszoną w pomidorach potrawką z bakłażana i cukinii.
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 50 ml oliwy
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, tymianek, oregano
Pieczone udka
Udka kurczaka nacinamy w dwóch miejscach nożem. W misce mieszamy pastę paprykową i przecier pomidorowy z oliwą. Dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy. Smarujemy marynatą udka i odstawiamy na chwilę.
Obrane ziemniaki, marchewkę i paprykę kroimy w niezbyt małą kostkę. Cebulę szatkujemy w pióra lub cienkie plastry. Czosnek wystarczy zmiażdżyć i pozostawić w łupinach. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwą i posypujemy tymiankiem.
Na warzywach układamy udka z kurczaka. Pozostałą marynatę rozrzedzamy połową szklanki wrzątku, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy nią warzywa i mięso. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut do zrumienienia.
Wypróbuj też sposób Strzelczyka na mięso z rosołu i zupę krem z cukinii.