Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis doprowadzi cię do szaleństwa. Te udka z kurczaka to danie na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.08.2024 19:37

Ten przepis doprowadzi cię do szaleństwa. Te udka z kurczaka to danie na medal

smażony kurczak
Fot. YouTube/Obfite i smaczne

Mogłoby się wydawać, że nie ma bardziej banalnego dania niż pieczony kurczak. Jednak potrawa taka może mieć tyle obliczy, że nigdy się nie znudzi. Oto jedno z nich.

Pieczony kurczak

Wielu mięsożerców śmieje się, że kurczak to wegetariańska opcja. Faktycznie, nie jest tak mięsnym mięsem jak wołowina czy choćby wieprzowina, a filet drobiowy to chyba najdelikatniejsza mięsna tuszka, jaką da się znaleźć. Ale pieczone udka mają swój wyrazisty i ciekawy charakter.

Zwłaszcza jeśli podbijemy go nie tylko marynatą, lecz także dodatkami warzywnymi, z którymi je pieczemy. Dzisiaj więc przygotowujemy pełne w smaku, bogate danie z tanich składników, w tym udek kurczaka.

marynata na udka
Fot. YouTube/Obfite i smaczne
Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad

Przepis na udka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obfite i smaczne. Kurczak taki, choć sam zawiera już warzywa, podany jest tam dodatkowo z duszoną w pomidorach potrawką z bakłażana i cukinii.

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 50 ml oliwy
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, tymianek, oregano

Pieczone udka

Udka kurczaka nacinamy w dwóch miejscach nożem. W misce mieszamy pastę paprykową i przecier pomidorowy z oliwą. Dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy. Smarujemy marynatą udka i odstawiamy na chwilę.

Obrane ziemniaki, marchewkę i paprykę kroimy w niezbyt małą kostkę. Cebulę szatkujemy w pióra lub cienkie plastry. Czosnek wystarczy zmiażdżyć i pozostawić w łupinach. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwą i posypujemy tymiankiem.

Na warzywach układamy udka z kurczaka. Pozostałą marynatę rozrzedzamy połową szklanki wrzątku, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy nią warzywa i mięso. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut do zrumienienia.

Wypróbuj też sposób Strzelczyka na mięso z rosołu i zupę krem z cukinii.

pieczone udka
Fot. YouTube/Obfite i smaczne