Smakosze.pl Przepisy Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źle
Materiał YouTube z kanału ZARAŻENI PASJAMI

Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źle

20 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Od zawsze w moich ogórkach konserwowych pojawiał się pewien problem. Niektóre partie przetworów wychodziły mi nieapetycznie miękkie. Dodatkowo pomarszczona skórka warzyw wcale nie poprawiała sytuacji. Babcia zwróciła mi uwagę, że przyczyna tkwi w pasteryzacji.

Babciny sekret pysznych ogórków konserwowych

Najlepsze ogórki konserwowe zawsze robiła moja babcia. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. W dorosłym życiu postanowiłam pójść w jej ślady i odtworzyć recepturę we własnym domu. Okazało się jednak, że nie jest to takie proste.

Ogórki konserwowe z moich słoików pozostawiały wiele do życzenia. Babcia od razu wiedziała, jaki jest na to sposób. Warzywa miękną i marszczą się, jeśli poddamy jej zbyt długiej pasteryzacji. Nie powinna ona trwać dłużej, niż 5-10 minut.

Weź widelec i wbij go w polędwiczkę z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek gorczycy
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • koper z baldachami

Składniki na zalewę:

  • 500 ml octu spirytusowego
  • 2 l wody
  • ok. ⅓  szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Z tymi instrukcjami ogórki konserwowe zawsze wyjdą idealne

Przygotuj zalewę do ogórków konserwowych . W tym celu do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj ok. 8 liści laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego oraz łyżeczkę pieprzu. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, dosyp do niej też sól i cukier, ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez kolejne 10 minut .

Po upływie tego czasu zdejmij zalewę z kuchenki . Dodaj do niej ocet i odstaw całość do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie przygotuj warzywa do ogórków konserwowych .

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki . Cebulę podziel na 6 części. Ząbki czosnku przepołów, a chrzan drobno pokrój. Ogórki starannie umyj pod bieżącą wodą .

Przygotuj 6 słoików na ogórki konserwowe . Do każdego z nich rozdziel po równo dodatki. Następnie w naczyniach zacznij pionowo ustawiać ogórki gruntowe . Powinny być ułożone możliwie ciasno, jaśniejszym końcem ku górze .

Zawartość słoików zakryj przestudzoną zalewą . Naczynia szczelnie zakręć i zapasteryzuj. Po pasteryzacji odwróć je do góry dnem i zostaw tak na 10 minut . Po upływie tego czasu ogórki przenieś w chłodne i zacienione miejsce . Podlewane tym specyfikiem ogórki rosną jak szalone . Babcia zna najlepszy przepis na ogórki kiszone .

słoiki  z ogórkami konserwowymi.png
Canva / JMichl
Nie ziemniaczane, nie z cukinii. Placki z tego warzywa smakują o niebo lepiej
Mój dziadek nie zbierał grzybów w lesie. Rosły u niego na działce, wystarczyła 1 sztuczka
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy