Przygnębiające doniesienia o cenach żywności w 2021 roku
Rok 2021 upłynął wszystkim Polakom pod znakiem podwyżek - ceny większości produktów znacznie poszły w górę. Podwyżkom uległy mięsa, produkty tłuszczowe czy sery. Klienci muszą się więc spodziewać, że ich portfele będą mocno dotknięte nawet podczas drobnych zakupów - szczególnie, jeśli planują mięsny obiad. Według opinii ekspertów koszty takiego posiłku są ogromne.
Ceny produktów spożywczych, według danych przytoczonych przez portal money.pl, wzrosły średnio o 5,1 procent. Dane pochodzą z "Indeksu cen w sklepach detalicznych w 2021" przygotowanego przez Centrum Analiz Grupy AdRetail.
W indeksie zamieszczono 12 kategorii produktów, z których podwyżkom uległo aż 10 z nich w przeciągu ostatniego roku. - Powagę sytuacji podkreśla liczba drożejących kategorii. Wprawdzie w ub. roku były miesiące, w których ceny w porównaniu do stycznia malały, były to jednak spadki niewielkie, wynikające głównie z sezonowości - mówi Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdRetail.
Coraz droższe mięso
Specjaliści z Centrum Analiz Grupy AdRetail obliczyli, że średnio w tej kategorii ceny wzrosły o 5,9 procent. Najbardziej dotknięta podwyżkami została wołowina, która podrożała o 11,4 proc, kolejna jest cielęcina (7,6 proc.) oraz drób (7,5 proc.).
Co ciekawe nie każdy rodzaj mięsa jest droższy. Polacy mogą kupować wieprzowinę tańsza o 8,8 proc. Klienci prawdopodobnie nie odczuli zbyt dużego wpływu wzrostu cen, ponieważ jednocześnie panuje tendencja spadkowa ilości spożywanego mięso.
Największe podwyżki
W stosunku do 2020 roku, najbardziej drastyczne wzrosty cen odnotowano w przypadku produktów tłuszczowych. Specjaliści wyliczyli, że średnia podwyżek olejów czy margaryn wyniosła aż 23,4 procent. Olej podrożał o 32,3 proc. a margaryny przeznaczone do pieczenia o 14,6 proc.
Według Kamińskiego odpowiadały za to drożejące na światowych rynkach oleje pochodzenia roślinnego. Co więcej, przyczyniły się do tego zachowania samych klientów, którzy w obawie przed przyszłością, decydowali się kupować oleje i masła na zapas.
Nabiał i inne kategorie produktowe
Wartą odnotowania podwyżką obarczone zostały produkty nabiałowe, które wzrosły o 4,9 proc. Jogurty kupi się za 10 proc. więcej, ser żółty jest droższy o 6,4 proc, a mleko zwiększyło cenę o 5,5 proc. Podaż nie była w stanie sprostać popytowi, dlatego producenci i sprzedawcy sukcesywnie podnosili ceny swoich towarów.
Najmniejsze podwyżki zaliczyły dodatki spożywcze, bez których codzienne gotowanie może się w pewnej części obejść. Do tej grupy należą pieczywo (0,9 pro.), warzywa (2 proc.) oraz napoje (0,7 proc.).
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst pokazuje, jak Katarzyna Bosacka odtworzyła kultowy "koszyk Dudy".
Źródło zdjęcia: canva/Caio, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: money