Smakosze.pl Przepisy Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja
canva/robynmac, Getty Images

Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja

20 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzy wam się lekkie danie na śniadanie? Może nim być jajecznica. Jednak nie taka klasyczna, smażona na tłuszczu, a pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko jajek, odrobiny mleka i soli. A zamiast patelni wystarczy metalowa miska.

Kto z was nie lubi jajecznicy? To proste danie jest nie tylko smaczne, ale też sycące i pożywne. Oczywiście niektórzy unikają jedzenia go zbyt często ze względu na cholesterol w jajkach i maśle użytym do smażenia. I właśnie dla tych, a także dla osób będących na lekkostrawnej diecie i zwyczajnie lubiących lekkie dania serwujemy dzisiejszy przepis.

Pokażemy wam, jak zrobić jajecznicę bez użycia tłuszczu. Przygotujemy ją bowiem nie na patelni, a w misce. A ponieważ będziemy gotować jajecznicę na parze, najlepiej jakby miska była metalowa. Wtedy bowiem szybciej się zetnie do pożądanej konsystencji.

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka

  • 1-2 łyżki mleka

  • szczypta soli i pieprzu

  • ewentualnie szczypiorek do posypania

Przygotowanie jajecznicy na parze

W niedużym garnku zagotuj trochę wody. Jajka wybij do metalowej miseczki, dodaj do nich mleko, rozmieszaj widelcem.

Miskę z jajkami zawieś nad garnkiem z gotującą się na niedużym ogniu wodą. Ogrzewaj miskę, w tym czasie mieszając jajeczną masę. Podgrzewaj ją, aż zetnie się tak, jak lubisz.

Jajecznicę przełóż na talerz, oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz ją też posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka:

Jajecznicę możesz też przygotować nieco inaczej — najpierw w misce ogrzewaj same białka, a gdy już się zetną, dodaj rozkłócone żółtka. Całość wymieszaj i chwilę podgrzewaj. W ten sposób jajecznica będzie bardziej kremowa.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajecznicę z kalafiorem , a także na jajecznicę z boczniakami .

jajka w misce
jajka w misce

Źródło zdjęcia: canva/SangHyunPaek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin, mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy