Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja
Marzy wam się lekkie danie na śniadanie? Może nim być jajecznica. Jednak nie taka klasyczna, smażona na tłuszczu, a pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko jajek, odrobiny mleka i soli. A zamiast patelni wystarczy metalowa miska.
Kto z was nie lubi jajecznicy? To proste danie jest nie tylko smaczne, ale też sycące i pożywne. Oczywiście niektórzy unikają jedzenia go zbyt często ze względu na cholesterol w jajkach i maśle użytym do smażenia. I właśnie dla tych, a także dla osób będących na lekkostrawnej diecie i zwyczajnie lubiących lekkie dania serwujemy dzisiejszy przepis.
Pokażemy wam, jak zrobić jajecznicę bez użycia tłuszczu. Przygotujemy ją bowiem nie na patelni, a w misce. A ponieważ będziemy gotować jajecznicę na parze, najlepiej jakby miska była metalowa. Wtedy bowiem szybciej się zetnie do pożądanej konsystencji.
Jak zrobić jajecznicę na parze?
Składniki na 1 porcję:
-
2 jajka
-
1-2 łyżki mleka
-
szczypta soli i pieprzu
-
ewentualnie szczypiorek do posypania
Przygotowanie jajecznicy na parze
W niedużym garnku zagotuj trochę wody. Jajka wybij do metalowej miseczki, dodaj do nich mleko, rozmieszaj widelcem.
Miskę z jajkami zawieś nad garnkiem z gotującą się na niedużym ogniu wodą. Ogrzewaj miskę, w tym czasie mieszając jajeczną masę. Podgrzewaj ją, aż zetnie się tak, jak lubisz.
Jajecznicę przełóż na talerz, oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz ją też posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka:
Jajecznicę możesz też przygotować nieco inaczej — najpierw w misce ogrzewaj same białka, a gdy już się zetną, dodaj rozkłócone żółtka. Całość wymieszaj i chwilę podgrzewaj. W ten sposób jajecznica będzie bardziej kremowa.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajecznicę z kalafiorem , a także na jajecznicę z boczniakami .
Źródło zdjęcia: canva/SangHyunPaek
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce
-
Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek
-
Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe
Źródło: ofeminin, mojegotowanie