Smakosze.pl
jajecznica

canva/CobraCZ, Getty Images

Niespotykane połączenie - jajecznica z kalafiorem. Pyszna kolacja lub śniadanie

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jajecznica jest prostym daniem, które jednak potrafi zaskoczyć. Tak jak jajecznica z kalafiorem, którą można podać na kolację lub śniadanie. Choć połączenie jajek z tym chrupiącym warzywem jest niespotykane, wrażenia smakowe są naprawdę pozytywne. Przekonajcie się o tym sami.

Jajka można podać na wiele sposobów. Jednak najszybsza w przygotowaniu jest jajecznica. Z tego właśnie powodu dość często serwujemy ją na śniadanie, gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego.

paluszki serowe

Domowe paluszki serowe. Przekąska na Eurowizję i filmowe posiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Jajka lubimy łączyć z boczkiem, kiełbasą, szynką, cebulą i grzybami. Jednak bardzo smaczna jest też jajecznica z dodatkiem sera, mleka czy pomidorów. Dziś poznacie jeszcze ciekawszą wersję tej potrawy, a mianowicie jajecznicę z kalafiorem. Idealnie smakuje, gdy kalafior pozostaje lekko chrupiący.

Przepis na jajecznicę z kalafiorem

Składniki:

  • pół niedużego kalafiora

  • 1 cebula

  • masło lub olej do smażenia

  • 4 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj na niedużym ogniu, aż będą półmiękkie. Kalafior odcedź.

Cebulę obierz, pokrój w piórka lub sporą kostkę. Na patelni rozgrzej lekko tłuszcz, wsyp kalafior, wybij jajka, oprósz solą i pieprzem.

Smaż całość, co jakiś czas mieszając, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę z boczniakami, a także na jajecznicę z kaszanką.

kalafior

kalafior

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >