Niespotykane połączenie - jajecznica z kalafiorem. Pyszna kolacja lub śniadanie
Jajecznica jest prostym daniem, które jednak potrafi zaskoczyć. Tak jak jajecznica z kalafiorem, którą można podać na kolację lub śniadanie. Choć połączenie jajek z tym chrupiącym warzywem jest niespotykane, wrażenia smakowe są naprawdę pozytywne. Przekonajcie się o tym sami.
Jajka można podać na wiele sposobów. Jednak najszybsza w przygotowaniu jest jajecznica. Z tego właśnie powodu dość często serwujemy ją na śniadanie, gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego.
Jajka lubimy łączyć z boczkiem, kiełbasą, szynką, cebulą i grzybami. Jednak bardzo smaczna jest też jajecznica z dodatkiem sera, mleka czy pomidorów. Dziś poznacie jeszcze ciekawszą wersję tej potrawy, a mianowicie jajecznicę z kalafiorem. Idealnie smakuje, gdy kalafior pozostaje lekko chrupiący.
Przepis na jajecznicę z kalafiorem
Składniki:
pół niedużego kalafiora
1 cebula
masło lub olej do smażenia
4 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie jajecznicy
Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj na niedużym ogniu, aż będą półmiękkie. Kalafior odcedź.
Cebulę obierz, pokrój w piórka lub sporą kostkę. Na patelni rozgrzej lekko tłuszcz, wsyp kalafior, wybij jajka, oprósz solą i pieprzem.
Smaż całość, co jakiś czas mieszając, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę z boczniakami, a także na jajecznicę z kaszanką.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok
Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad
Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka
Źródło: doradcasmaku