Smakosze.pl Przepisy Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 30 minut i zawsze się udaje
YouTube/@Ricettedolcefacili

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 30 minut i zawsze się udaje

31 stycznia 2024

Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na ciasto z jabłkami i migdałami. Ten słodki deser robi się raz-dwa, a smakuje tak, że równie szybko znika z talerzy.

Ciasto pełne jabłek i migdałów na deser

Czy lubisz piec ciasta? Ja zdecydowanie wolałam ich jedzenie od pieczenia . Wszystko, dlatego, że czasem ciasta po prostu mi nie wychodziły. Pojawiał się zakalec albo ciasto nie wyrastało. Jednak odkąd dostałam ten przepis, ciasto już zawsze wychodzi, jak trzeba.

Jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale wyjątkowo pyszne. Nasycone jest jabłkami i migdałami, które rozpływają się w ustach . Polecam przepis na ten apetyczny deser. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Ricette dolce facili. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto
YouTube/@Ricettedolcefacili
Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzić

Jak upiec ciasto z jabłkami i migdałami?

Składniki na masę:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ciasto francuskie

Składniki na nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • 2 łyżki masła
  • migdały

Przygotowanie ciasta zacznij od wbicia jajka do miski, dosyp biały cukier i waniliowy. Dodaj skrobię kukurydzianą, wlej mleko i dokładnie wymieszaj składniki . Podgrzewaj na małym ogniu i ciągle mieszaj. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją, a gdy ostygnie, wstaw do lodówki.

Teraz przygotuj nadzienie z jabłek. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach, dosyp cynamon, cukier i dołóż masło. Składniki wymieszaj i smaż na patelni . Pozostaw do wystygnięcia.  Następnie rozwiń ciasto francuskie, posmaruj połowę masą z lodówki i wyłóż na nią nadzienie jabłkowe. Przykryj drugą połową ciasta francuskiego. Zrób wzorki widelcem dookoła ciasta.

To ciasto zjesz ze smakiem

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Podziel na mniejsze kawałki i posyp posiekanymi migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami i migdałami jest bardzo delikatne i apetyczne. Robi się je w prosty sposób i zawsze się udaje. Będzie smakowało z filiżanką gorącej kawy jako deser po obiedzie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić staropolskie pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak przygotować znakomite nadzienie do krokietów.

ciasto
YouTube/@Ricettedolcefacili
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest przepyszna i starcza na kilka dni
Weź łyżkę cedzakową i przelej przez nią ciasto. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy