Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 30 minut i zawsze się udaje
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na ciasto z jabłkami i migdałami. Ten słodki deser robi się raz-dwa, a smakuje tak, że równie szybko znika z talerzy.
Ciasto pełne jabłek i migdałów na deser
Czy lubisz piec ciasta? Ja zdecydowanie wolałam ich jedzenie od pieczenia . Wszystko, dlatego, że czasem ciasta po prostu mi nie wychodziły. Pojawiał się zakalec albo ciasto nie wyrastało. Jednak odkąd dostałam ten przepis, ciasto już zawsze wychodzi, jak trzeba.
Jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale wyjątkowo pyszne. Nasycone jest jabłkami i migdałami, które rozpływają się w ustach . Polecam przepis na ten apetyczny deser. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Ricette dolce facili. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec ciasto z jabłkami i migdałami?
Składniki na masę:
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 ½ szklanki mleka
- ciasto francuskie
Składniki na nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 2 łyżki masła
- migdały
Przygotowanie ciasta zacznij od wbicia jajka do miski, dosyp biały cukier i waniliowy. Dodaj skrobię kukurydzianą, wlej mleko i dokładnie wymieszaj składniki . Podgrzewaj na małym ogniu i ciągle mieszaj. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją, a gdy ostygnie, wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj nadzienie z jabłek. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach, dosyp cynamon, cukier i dołóż masło. Składniki wymieszaj i smaż na patelni . Pozostaw do wystygnięcia. Następnie rozwiń ciasto francuskie, posmaruj połowę masą z lodówki i wyłóż na nią nadzienie jabłkowe. Przykryj drugą połową ciasta francuskiego. Zrób wzorki widelcem dookoła ciasta.
To ciasto zjesz ze smakiem
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Podziel na mniejsze kawałki i posyp posiekanymi migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami i migdałami jest bardzo delikatne i apetyczne. Robi się je w prosty sposób i zawsze się udaje. Będzie smakowało z filiżanką gorącej kawy jako deser po obiedzie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić staropolskie pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak przygotować znakomite nadzienie do krokietów.